Esplanādē prezentē projektu «Kino trofejas» un demonstrē senu filmu fragmentus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Kultūras vasarnīcā „Esplanāde 2014” sestdien interesenti tiks iepazīstināti ar Rīgas Kino muzeja īstenoto Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programmas projektu, rekonstruējot 1940. un 1950. gadu kino repertuāru. Projekts veltīts pēckara laika kinorepertuāram un skatītāju atmiņām par kino apmeklēšanu. Projektu „Kino trofejas ” prezentēs kuratore Zane Balčus.

2014.gadā projekts „Kino trofejas” būs divu pasākumu kopums - ekspozīcija Kino muzejā un nedēļu ilga filmu programma kino „Splendid Palace”, demostrējot tā laika repertuāru. Jau tagad prezentācijā kuratore pastāstīs par projekta ideju, kā arī tiks demonstrēti vairāki filmu un kinožurnālu fragmenti, kuri minētajā laikā tikuši rādīti kinoteātros. Klātesošie tiks aicināti iesaistīties, radu un paziņu lokā palīdzot atrast 1940. un 1950. gadu kino skatītājus, kuri labprāt dalītos savās atmiņās, un šī informācija pēc tam tiktu iekļauta ekspozīcijā.

Bet sadarbībā ar Nacionālo kino centru kultūras vasarnīcā tiks demonstrēta 2008.gadā uzņemtā režisora Romualda Pipara dokumentālā filma „Monētas dubultportrets”.

Filmā apkopoti uz 8 mm kinofilmas dokumentēti amatierfilmējumi, kas atklāj vēl līdz šim neredzētu Latvijas kultūrvēstures dārgumu krātuvi. Pirmo reizi uz ekrāna – kinofolklora. Filmā nav neviena kadra, kas būtu uzņemts vēlāk par 20. gadsimta 80. gadiem, turklāt tie ir neprofesionāļu filmēti materiāli, kas iemūžina dziļi personiskus, bet arī vispārcilvēciskus notikumus – kāzas, bēres, bērnu pirmos solīšus. Filmā ir daudz arī tieši padomju laikiem raksturīgu sižetu – rindas veikalos, svētku gājieni, pionieru zvēresti, lepnums par mašīnu, kurai nauda krāta gadiem. Asprātīgs komentārs visas sadzīves detaļas savij vienā spilgtā laikmeta liecībā, kur skatītājs var ieraudzīt ne tikai pazīstamu veļasmašīnas modeli vai „Sarkanā kvadrāta” ražotos gumijniekus, bet arī izjust aizgājušā laikmeta garu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti