«Lai dzīvo Baltkrievija!» – ar devīzi, ko aizliedzis Lukašenko, izrādīs četras baltkrievu filmas

Starptautiskais dokumentālā kino festivāls "Artdocfest/Riga", kas norisināsies no 1. līdz 8. martam, savā programmā iekļāvis četras filmas ar devīzi "Lai dzīvo Baltkrievija!" ("Žive Belarus!"), ko autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko režīms aizliedzis kā nacistisku, jo tā ieguva starptautisku skanējumu 2020. gada plašajās protesta akcijās.

Kinodarbi, ko festivāls piesaka ar devīzi "Lai dzīvo Baltkrievija!", vēsta par bezbailīgu tautu. 2020. gadā baltkrievu drosmīgajiem centieniem gāzt savu diktatoru juta līdzi visa pasaule. Arī Latvijas galvaspilsētā kā opozīcijas simbols plīvoja Baltkrievijas nacionālie baltsarkanbaltie karogi. Tautas protesti tika nežēlīgi apspiesti, tomēr dzīve un pretošanās turpinās. Par to vēlas atgādināt "Artdocfest/Riga".

Konkursa programmā "Artdocfest Open" ietverti trīs spēcīgi kinodarbi: "Nejaušā prezidente" (Apvienotā Karaliste) – Svjatlanas Cihanouskas pārvērtību portretējums; "Dzimtene" (Zviedrija, Ukraina, Norvēģija), kas ieguva "Grand Prix" Kopenhāgenas Starptautiskajā dokumentālo filmu festivālā "CPH dox"; un "Mīkstie" (Baltkrievija) – ne vien provokatīvs, bet dažbrīd pat šokējošs neatkarīgu autoru stāsts par LGBT kopienu mūsdienu Baltkrievijā. Savukārt tematiskajā programmā "Peace in War" ("Miers kara laikā") ietverta "Gribu doties karā" (Polija, Baltkrievija), kas stāsta par baltkrieviem, kuri ar ieročiem rokās aizstāv Ukrainas brīvību un neatkarību.

"Artdocfest/Riga" filmu seansi notiks tradicionālajās festivāla mājvietās – kinoteātrī "Splendid Palace", kā arī mākslas centrā "Zuzeum".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti