Dienas ziņas

Dienas ziņas

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Ārvalstu kino producenti Latvijā lūko pēc filmēšanu vietām

Pasaulē atzīti kino eksperti slepenībā lūko pēc filmēšanas vietām Latvijā

Latvijā šonedēļ viesojas seši starptautiski atzīti kinoindustrijas eksperti – lokāciju menedžeri no ASV, Kanādas un Vācijas. Mūsu valstī viņi ieradušies ar mērķi klātienē iepazīties ar potenciālajām filmēšanu vietām Liepājā un Rīgā, bet pēc tam ārvalstu kinoļaužu grupa dosies uz Igauniju un Lietuvu.

Tik augstas raudzes profesionāļu vizīte mūsmāju kinoindustrijas pārstāvjos vieš cerības, ka drīzumā Baltijas valstīs varētu ienākt arī kāds apjomīgs kinoprojekts vai pat vairāki.

"Neiespējamā misija", "Ātrs un bez žēlastības", "Vīri melnā" – tās ir tikai dažas no filmām, pie kurām strādājuši filmēšanas lokāciju menedžeri no ASV, Kanādas un Vācijas, kuri ceturtdien, 17. augustā, ieradās Liepājā un klātienē iepazinās ar iespējamajām filmēšanu vietām – Ziemeļu fortiem, Tosmares kuģu remonta rūpnīcu un bijušās rūpnīcas "Liepājas metalurgs" teritoriju un cehiem.

"Liepāja kā punkts tika izvēlēta savas atrašanās vietas dēļ – atrodas netālu no Lietuvas, savas atšķirīgās arhitektūras dēļ, un tādēļ, ka te ir joprojām dažādi veclaicīgi objekti, ir arī skaista, jauna koncertzāle, ir ļoti labas viesnīcas, serviss, pilsēta var nodrošināt liela viesu skaita uzņemšanu," norādīja Latvijas Filmēšanas objektu menedžeru asociācijas pārstāve Ingrīda Nagle.

Šie kino ļaudis kategoriski atsakās runāt ar medijiem, pirms tam paziņojot, ka ieradušies šeit inkognito.

Atbraukt un iepazīties ar potenciālajām filmēšanu vietām viņus uzaicināja Latvijas Filmēšanas objektu menedžeru asociācija kopā ar nozares kolēģiem no Viļņas Filmu fonda.

"Mūsu mērķis ir ar viņiem strādāt, un daži no lokāciju menedžeriem – mūsu grupā ir seši cilvēki – ir izrādījuši papildu interesi vislielākajā iespējamībā atgriezties uz šīm valstīm ilgākā ceļojumā," stāstīja Nagle.

Liepāju kā vienīgo apskates objektu ārpus Rīgas ārvalstu kinoļaudis izvēlējušies arī tāpēc, ka vietējā pašvaldība apņēmusies izpildīt viņu nosacījumus gadījumā, ja šeit tiktu ieplānota kāda kinodarba filmēšana.

Vēl viens aspekts, kas simpatizē ārvalstu kinoļaudīm, ir ne tikai pašvaldības, bet arī valsts sniegtais atbalsts. Pagājušajā gadā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) filmu atbalsta programmas ietvaros ar kopumā 1,95 miljoniem eiro līdzfinansēja desmit Latvijas un ārvalstu kinoprojektus, kuru filmētāji Latvijā investēja aptuveni 11 miljonus. Savukārt šogad Latvijā tiek īstenoti septiņi projekti par kopējo summu 13 miljoni eiro, no kuriem valsts līdzfinansējums ir aptuveni divi miljoni.

"Programma ir vairāk nekā veiksmīga, divu gadu laikā ir īstenoti un šobrīd mēs runājam jau par 17 projektiem. Ja iepriekšējā periodā četru gadu laikā tie bija 16 filmu projekti, tad mēs esam šo te intensitāti faktiski dubultojuši," atzīmēja LIAA pārstāvis Jānis Kovaļevskis.

18. augustā viesi no ārvalstīm iepazinās ar potenciālajām filmēšanu vietām Rīgā, un jau 19. augustā viņi dosies divu dienu vizītē uz Lietuvu, bet pēc tam apmeklēs arī Igauniju. Vai un kuras vietas tiks izvēlētas filmēšanām, ārvalstu kino industrijas pārstāvji neatklāj, bet noprotams, ka lēmumi gaidāmi ne ātrāk par nākamo gadu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti