Ievads sarunai par mīlestību un nāvi. Riga IFF skatītājas dienasgrāmata

Rīgas Starptautiskais kino festivāls, kas norisinās laikā no 12. līdz 22. oktobrim, šogad svin savu desmitgadi, programmā iekļaujot filmas no visas pasaules. Acīmredzami, festivāla organizatori un kuratori laika gaitā palīdzējuši augt stiprai un zinātkārai kino cienītāju auditorijai, un to apliecina "Splendid Palace" pilnie un izpārdotie seansi. Arī es sevi varu pieskaitīt pie zinošiem kino skatītājiem, kuras mērķis ir katru festivāla dienu noskatīties divas filmas – tad jau redzēsim, kā šis plāns izdoties.

Kino apmeklējums dod labu atbalsta punktu sarunām par tādām sarežģītām, personīgām tēmām kā mīlestība un nāve. Tā piemēram, Lilas Avilesas filma "Totēms", ko Riga IFF seansā varēja redzēt piektdien, bet kas tiks izrādīta arī otrdien, 17. oktobrī "Forum Cinemas", stāstīja par to, kā meksikāņu ģimene aprod ar faktu, ka viens no viņiem – brālis, draugs, tēvs, mīļotais – strauji slīd nāves skavās. Mirstošajam māksliniekam Tonam māsas gatavo dzimšanas dienas ballīti, it kā tā būtu solītais brīnums viņa atlabšanai. Tikmēr Tona meita, septiņgadīgā Sola, pasauli redz skumjas reālistes acīm, viņa uzdod jautājumus, uz kuriem pieaugušajiem nav atbildes.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Pieaugušo radinieku rosīšanās mājas solī atklāj viņu pašu psiholoģisko portretu, attiecību dinamiku un bailes. "Totēms" skar dziļi intīmu tēmu kā tuvinieka nāvi, tādēļ vēl jo svarīgāk, ka filmas ritms dod mieru, pieņemšanu un līdzjūtību. Nāve ir neizbēgama, šo faktu agrāk vai vēlāk būs jāpieņem, un filmās izstāstītais stāsts var būt liels atbalsts. No diskusijas pēc seansa prātā palika doma, cik svarīgi ņemt vērā mirstošā radinieka cilvēciskās vēlmes, kuras bieži vien tomēr netiek ievērotas, iespējams, tādēļ, ka dzīvi palikušajiem pašiem ir ļoti bail. Jāpiemin arī tas, ka Latvijā ir notikusi virzība uz priekšu arī valsts apmaksātā hospisa pakalpojumu nodrošināšanā, ko plāno ieviest nākamajā gadā.

Piektdienas vakarā pirmizrādi piedzīvoja Ievas Aleksas filma "Suņa skatiens", kurai dzīvo pavadījumu turpat uz vietas kino spēlēja grupa "Bel Tempo". Grupas mūzika ir filmas iedvesmas pamatā, savukārt galveno lomu atveido Kārlis Arnolds Avots. "Suņa skatiens"  visu festivāla laiku būs skatāms arī tiešsaistē. Šī filma rosinās maņas – vizuālās, audiālās – dodot iespēju iegremdēties pašiem savās zemapziņas dzīlēs.

Filmas "Suņa skatiens" pirmizrāde
Filmas "Suņa skatiens" pirmizrāde

Sestdienas, 14. oktobra, viena Riga IFF no vadlīnijām bija filmas par mīlestību. Tā piemēram, Ziemeļvalstu kino akcentu programma "Nordic Highlights" tika atklāta ar Modas Nīkanderes dokumentālo filmu "Mīlestība un šķiršanās". Šī ir režisores otrā filma par pāra – aktrises Lēnas un rakstnieka Johana – mīlestību, kurai, pēc 25 gadu kopdzīves un trīs meitu uzaudzināšanas, ir pienācis gals. Nē, gals ir pienācis kopdzīvei. Šajā laikā mīļotie ir izauguši par draugiem.

Dzīvojot realitātes šovu laikmetā, citu cilvēku ģimenes dzīves iztirzāšana kļūst par ikdienišķu sarunu tematu, "Mīlestība un šķiršanās" tam pieiet uzmanīgi. Filma iepazīstina ar pāra personīgās dzīves detaļām, viņiem pašiem ļaujot tās pastāstīt. Stāstījumā pavisam dabiski saklausāms mulsums, skumjas, prieks un citas emocijas, kas skatītājus satuvina ar galvenajiem varoņiem. Pēc filmas sarunā Lēna un Johans atzina, ka daudzi no viņu strīdiem filmā netika iekļauti, bet labās attiecības viņiem izdodas saglabāt, vienam otru cienot un dalot humora izjūtu. Arī šo filmu vēl var noskatīties tiešsaistē.

Filma "Mīlestība un šķiršanās"
Filma "Mīlestība un šķiršanās"

Pirms festivāla man kāda paziņa jautāja, varbūt Riga IFF programmā ir kāda komēdija – sestdienas vakara Monijas Šukri filma "Mīlestības daba" bija īstā izvēle! Tās galvenā varone – intelektuāla sieviete ar negaidītiem mīlas dzīves pavērsieniem, kas atrisinās traģikomiskā manierē. "Splendid Palace" Lielajā zālē visi smējāmies kopā! "Mīlestības daba" rosināja aizdomāties par to, cik svarīga loma mūsu izvēlēs ir apkārtējai videi. Galu galā tie nepārvaramie šķēršļi kā aisbergs pacelsies augšup arī viskaislīgākajās attiecībās. Varbūt, jo īpaši viskaislīgākajās attiecībās? Tikmēr intelektuālā saderībā mīļoto attiecības pārtaps māsas un brāļa būšanā. Filmā "Mīlestības daba" apspēlēti visdažādākie stereotipi par sociālajām lomām – tas ir darīts tik veikli, radot pārsteiguma reakciju un izklaidējot, lai gan patiesībā mīlestības jautājums ir tik fundamentāls un nopietns, ka varētu arī apraudāties. Pagaidām "Mīlestības daba" tika izrādīta tikai šajā seansā, bet varbūt laika gaitā tā parādās kāda kino programmā – tad šī varētu būt filma, kas jūsu attiecības var stiprināt, vai arī tām pieliktu punktu.

Seansi svētdien

Svētdienas, 15. oktobra, programma piedāvā iepazīt kā mīlestības, tā nāves ceļus. Programmā "In kino Veritas" pulksten 16.30 tiks izrādīts Džima Džārmuša "Mironis". Pulksten 17.30 Selmas Vilhunenas filma "Četri mazi pieaugušie" ļaus iepazīt mīlestības daudzveidīgo izpausmi poliamorijas konceptā, bet pulksten 18.00 Maksa Glešinska filma "Aļaska" vedīs cauri vienpatībai un sēru procesam skaistas dabas ielokā. Pulksten 19.00 Selīnas Songas "Pagājušās dzīves" stāstīs par mīlestību pāri laikam. Svētdienas vakara lielais notikums, šķiet, ir Aki Kaurismeki filmas "Kritušās lapas" seanss, kas ātri tika izpārdots.

Riga IFF programmā šogad:

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti