Kas jauns kino pasaulē? Filmu piedāvājums vēsai vasarai un karstie nemieri Holivudā

Šonedēļ uz ekrāniem Latvijā skatāmas divas filmas, kuru galveno varoņu atveidotāji novērtēti īpaši labi. Filma "Pēc saules" tiek uzskatīta par vienu no neparastākajām aizvadītā gada filmām, un tajā galveno lomu spēlē Pols Meskals (Paul Mescal), bet filmā "Pēdējais autobuss" skatītāju acs pievērsta izcilā britu aktiera Timotija Spola (Timothy Spall) aktiermeistarībai.

Lai arī skatītājs Latvijā Holivudas kino var skatīties bez raizēm, pašā Holivudā joprojām ieilguši kino profesionāļu streiki. Par kultūras un sabiedriskajiem notikumiem filmu industrijā Latvijas Radio stāsta kinokritiķe Kristīne Simsone.

«Pēc saules» un «Pēdējais autobuss» – jaunumi kino pasaulē
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Līdz cilvēki sāk zaudēt mājokļus – Holivudā joprojām streiko

Amerikas Savienotajās Valstīs vēl aizvien notiek streiki – ASV Aktieru ģilde un radio un televīzijas darbinieku federācija (SAG-AFTRA), tāpat kā scenāristu ģilde un citas nozari pārstāvošas arodbiedrības, streiko kopš jūlija.

Šis ir viens no lielākajiem streikiem Holivudas vēsturē, kurā nozares pārstāvji vērsušies pret ASV Kino un Televīzijas producentu aliansi. Streika iemesls ir nepietiekamie atalgojumi, kā arī mākslīgā intelekta dažādie apdraudējumi un problemātiski juridiskie aspekti – piemēram, scenārija rakstīšanā, kā arī attēlu ģenerēšanā, kur var tikt izmantota aktieru līdzība.

Streiku dēļ apturēta daudzu filmu uzņemšana, tai skaitā arī Džeimsa Kamerona "Avatara" turpinājumi (to kopumā būs vēl 3). Nenotiek arī filmu publicitātes pasākumi ar aktieru dalību. Ņemot vērā gan nozares, gan ASV kopumā vājās sociālās garantijas (salīdzinot ar Eiropu), streiki dramatiski ietekmē arī citu nozarē, piemēram, uzņemšanas laukumos strādājošo darbinieku dzīves. Kā vēsta dažādi ASV preses izdevumi, Losandželosā daudzi ir vērsušies pēc palīdzības pārtikas bankās un citās labdarības organizācijās.

Kino profesionāļu streiks Holivudā 4. augustā
Kino profesionāļu streiks Holivudā 4. augustā

Tas, traģiski, šķiet, ir arī ASV Kino un Televīzijas producentu alianses mērķis – kāds anonīms alianses pārstāvis teicis, ka viņu [alianses] interesēs ir ļaut streikam ievilkties, līdz cilvēki sāk zaudēt mājokļus, tādējādi aliansei nenāksies piekāpties arodbiedrību prasībām.

"Pēc saules"

Vasaras vakariem piederas brīvdabas kino. Pilnziedā ir mākslas centra "Zuzeum" piedāvātie brīvdabas kino vakari, kuru norise ir īstenota kopā ar apvienību "Kino kults"; pirms filmu seansiem skan pārstāvju ievadvārdi. Kino vakari turpinās līdz pat augusta beigām, ik ceturtdienas vakaru. Šo ceturtdien, 10. augustā, būs skatāma programmas pērle – skotu režisores Šarlotes Velsas ģimenes un atmiņu drāma "Pēc saules" ("Aftersun").

 

"Pēc saules" ir viena no neparastākajām aizvadītā gada filmām. Pēc salīdzinoši nepretenciozas pirmizrādes Kannu kinofestivāla blakussadaļā "Kritiķu nedēļa" filma ar panākumiem tika izrādīta teju visā pasaulē. Pārsteidzot ar savu niansēto filmveides stilu, tā ir veidota kā atmiņu stāsts par jauna tēva brīvdienām ar savu vienpadsmit gadus veco meitu. Balstīta režisores pašas pieredzē, filma ir aizkustinošs stāsts par attiecībām, atmiņām un zaudējumu. Galvenās lomas atveidotājam Polam Meskalam filma atnesa Oskara nomināciju.

Seanss mākslas centrā "Zuzeum" 10. augustā pulksten 21.30.

"Pēdējais autobuss"

Skotu režisora Gilisa Makkinona filmas "Pēdējais autobuss" ("The Last Bus") ideja radusies no nejauši noklausītas sarunas starp diviem kungiem gados, par to, kā viņi varētu ļaunprātīgi izmantot savas autobusa mēnešbiļetes. Filmas galvenais varonis – atraitnis, kuru spēlē izcilais britu aktieris Timotijs Spols, – dodas pāri teju visai Lielbritānijas salai, izmantojot tikai satiksmes autobusus. Ceļojuma mērķis ir simbolisks – tieši šādi viņi ar sievu savulaik ieradušies savās mājās. Spola varonim filmā ir 90, bet aktierim filmas uzņemšanas laikā bija nedaudz pāri 60 – papildu 30 gadi aktierim "piegrimēti".

 

Spols ir izcils aktieris ar vērienīgu karjeru gan teātrī, gan kino, kur viņš ir spēlējis gan māksliniekus, gan politiķus (piemēram, Vinstonu Čērčilu godalgotajā vēsturiskajā drāmā "Karaļa runa"). Ārvalstu kritiķi gan filmai pārmet pārlieku lielu sentimentalitāti, tās vienkāršo un uz jūtām spēlējošo naratīvu, pielīdzinot studijas "Pixar" animācijas filmu noskaņām.

Kinoteātrī "Splendid Palace" no 10. augusta.

Kalvja Zalcmaņa mantojums

Pieminot nupat mūžībā aizgājušo kinooperatoru Kalvi Zalcmani, kurš apmācījis lielu daļu vidējās un jaunākās paaudzes kinooperatorus Latvijas kino, portālā Filmas.lv var pārskatīt viņa filmogrāfiju – tajā ir gan Ulda Brauna "Motociklu vasara", gan Jura Podnieka "Vai viegli būt jaunam".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti