Labrīt

Re:Check: Vai Rosļikovam taisnība, ka Latvija joprojām izmanto Krievijas naftu un gāzi?

Labrīt

Eiropas Savienība pastiprina cīņu pret antibiotiku rezistenci

Sāpīgā pieredzē balstīts stāsts - Ronalda Mežmača debijas spēlfilma "Elpot zem ūdens"

Izrauties no narkotiku purva. Kā tapa jaunā pašmāju filma «Elpot zem ūdens»

Ja šis skarbais stāsts kaut vienu cilvēku palīdzēs atturēt no kādas atkarības posta – mūsu mērķis būs sasniegts. Tā par spēlfilmu "Elpot zem ūdens" saka tās veidotāju komanda. Lai arī filmas sižets ir izdomāts, tas balstās reālu cilvēku dzīvesstāstos, kā arī pašu filmas veidotāju ļoti sāpīgās pieredzēs. Filma ir sociāla drāma, kas vēsta par narkomānu Raiti, kurš iestrēdzis atkarības ritenī un kura dzīvē kā cerību stars ienāk attiecības ar kādu sievieti. Filmas režisors un scenārija autors ir Ronalds Mežmačs, galveno lomu atveido Kaspars Dumburs. Pirmizrāde būs skatāma ceturtdien, 9. novembrī, kinoteātrī "Splendid Palace".

Filmas darbība notiek mūsdienu Rīgā. Galvenā varoņa Raita dzīvi diktē narkotiku atkarība, kas nozīmē nemitīgu spriedzi, melošanu, kautiņus, saikni ar kriminālo vidi. Raitis satiek arī cilvēkus, kam izdevies atbrīvoties no atkarības, viņu vidū ir Dmitrijs, kurš nelieto piecus gadus. Dmitrijs uzaicina Raiti uz Anonīmo narkomānu sapulci, kur viņš iepazīstas ar Viku, viņiem sākas attiecības, Raita dzīvē rodas cerība, bet no narkotiku purva izrauties ir ļoti grūti.

Lai arī filma ir izdomāts stāsts, tās ideja balstās personiskās ļoti sāpīgās pieredzēs. Filmas producents Felikss Haidukovs to velta savam brālim, kurš pirms trim gadiem zaudēja cīņā ar narkotiku atkarību. Redzot, cik ļoti Feliksu brāļa nāve ir satriekusi, režisors Ronalds Mežmačs rosināja veidot filmu, kas atsedz šo problēmu visā tās skaudrumā, jo, lai arī cik šī problēma Latvijā ir aktuāla, sabiedrībā par to joprojām runā maz un pieklusināti.

"Narkomānija ir visapkārt mūsu sabiedrībā. Man pašam ir bijusi pieredze, ka šī slimība paņem tuvus cilvēkus," stāsta režisors. "Un ir arī cita pieredze, ka ir cilvēki, kas atraduši ceļu no tās ārā, un es varu novērtēt, cik ļoti viņi izmainās. Pat prātam neaptverami. Un tas radīja manī tādu lielu jautājumu – kas šis vispār viss ir? Šai saistībā notika vairāku gadu pētniecība par tēmu, un tagad es par to esmu gatavs runāt.

Mēs jau sabiedrībā it kā zinām, ka tā ir problēma, bet mēs to tomēr izvēlamies neredzēt. Un cilvēki ar atkarībām jau arī ļoti labi maskējas, maskēšanās ziņā viņi ir ļoti talantīgi, profesionāli".

Filmas producents, uzņēmējs Felikss Haidukovs vēlas kliedēt arī mītu, ka narkomāni pamatā nāk no sociāli nelabvēlīgas vides, jo patiesībā ļoti daudz ir tā saukto slēpto narkomānu ar labu izglītību un sasniegumiem karjerā, un apkārtējie bieži vien pat nenojauš, ka viņiem ir šī destruktīvā dzīves puse.

Arī Feliksa brālis Dmitrijs vadīja mēbeļu ražošanas uzņēmumu un prata labi maskēties. Protams, tuvākie cilvēki zināja viņa problēmu, un tā bija arī viņu traģēdija.

Filmā brāļa prototips arī ir vārdā Dmitrijs, tikai atšķirībā no brāļa, viņam izdevies izrauties no atkarības, kādu scenāriju Felikss Haidukovs būtu ļoti gribējis pieredzēt arī sava brāļa dzīvē. Filma ir velte abu mammai, viņas mīlestībai par spīti visam. 

"Filma ir kā pateicība mūsu mammai. Mēs viņai divi dēli bijām, un tagad, kad mans brālis ir aizgājis no šīs dzīves, es nezinu, kā man mammai atgriezt viņu. Es nezinu, kā pateikt paldies, ka viņa tomēr ticēja un atbalstīja, jo jebkuru atkarīgo ģimene parasti atstumj, jo viņš piekrāpj, melo, sola, bet neizpilda. Un priekš manis šī filma nebija kaut kāds projekts, vienkārši to otrā plāna tēlu Dmitriju, ko atveido Aleksandrs Maļikovs, es uztveru kā savu brāli, kurš turpina dzīvot filmā," stāsta Felikss Haidukovs.

Galveno varoni Raiti atveido Kaspars Dumburs, kurš, lai iejustos tēlā, ne tikai veicis tēmas dziļu izpēti, bet arī nometis 15 kilogramus svara.

Sievieti Viku, kas Raita dzīvē parādās kā cerību stars, atveido Jana Ļisova. Viņa pētniecības nolūkos piedalījās Anonīmo narkomānu sapulcēs. "Tā bija satraucoša pieredze," atzīst aktrise. "Es pieredzēju ļoti jūtīgus, trauslus cilvēkus, kas ir sanākuši tādā drošības saliņā, kur viņi var būt maksimāli atklāti, jo, pa ielu ejot, es tiešām nekad nepadomātu, ka kāds no šiem cilvēkiem nonāks šajā telpā un stāstīs savu stāstu. Un ka aiz šīs ārēji it kā normālās maskas ir iekšēja traģēdija un cīņa, un – lai cik tu būtu racionāls, stabils un pragmatisks – tas var notikt ar jebkuru un jebkurā dzīves posmā. Nevajag būt obligāti astoņpadsmitgadīgam trakam jaunietim. Sapulces beigās visi apskaujas.

Mana gala atziņa ir tāda, ka varbūt tas ir kaut kāds ļoti liels mīlestības deficīts, kuru tu meklē kaut kur. Tas ir tas, pēc kā mēs visi ilgojamies, – vienkārši kādus ceļus mēs izvēlamies, lai to dabūtu."

Ja filmas skaudrais stāsts kaut vienam skatītājam liks aizdomāties un apstāties, lai nešķērsotu tumšo jebkādas atkarības robežu, tad mērķis būs sasniegts – uzsver filmas veidotāji. Pirmizrāde spēlfilmai "Elpot zem ūdens" būs ceturtdien, 9. novembrī, "Splendid Palace". Kinoteātros visā Latvijā to izrādīs no 11. novembra.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti