Dienas ziņas

Limbažu sākumskolā mācīs pēc jaunām metodēm

Dienas ziņas

Nečipēto suņu skaits joprojām liels

Izstāde "Stāsts par tukumnieka māju"

Tukumā atklāj izstādi par vienu no pilsētas vecākajam ēkām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Tukumā tapusi izstāde par vienu no pilsētas vecākajām ēkām un tajā ir skatāmi tā laika priekšmeti un apkopoti stāsti par tās iemītniekiem. Apzināts, ka mājai līdz mūsdienām bijuši astoņi īpašnieki, bet nozīmīgas pēdas vēsturē atstājusi aptiekāra Groškes dzimta.

Ēka Brīvības laukumā 21, kur jau vairākus gadu desmitus atrodas Tukuma Mākslas galerija, ir viena no vecākajām Tukuma mājām. Tā būvēta 18. gadsimtā kā pirmā aptieka pilsētā. “Tās īpašnieks bija hercoga ķirurgs un aptiekārs Groške. Nācis no Eiropas, guberņas pilsētas, viņš saņēma hercoga privilēģiju ierīkot vienīgo aptieku pilsētā uz ilgiem gadiem. Kā priviliģējia viņam bija piešķirtas arī tiesības bez nodokļiem ievest akcīzes preces,” norāda Tukuma muzeja direktore Agrita Ozola.

Neskatoties uz daudzajām pārbūvēm, tā joprojām saglabājusi ne tikai sākotnējo būvapjomu. Veicot arhitektonisko un māksliniecisko izpēti, atrastas arī tam laikam raksturīgas būvdetaļas un pat  18. gadsimta tapešu fragmenti. “No šīs mājas ir vesela rinda priekšmetu. Pirmkārt, tās ir būvdetaļas. Tapetes. Vienas no retajām 18. gadsimta tapetēm, kas vēl ir redzamas. Lai arī tie ir nelieli fragmenti, tie ir ārkārtīgi būtiski. Tāpat tās ir sienas durvis, kas ir reāli šis mājas sastāvdaļas,” norādīja izstādes autore, mākslas zinātniece Ina Līne.

Izstāde Stāsts par Tukumnieka māju
Izstāde Stāsts par Tukumnieka māju

Tomēr vēl nozīmīgāki ir stāsti par tās īpašniekiem, kas kopā ar šo laiku raksturojošām sadzīves lietām apkopoti izstādē “Stāsts par Tukumnieka māju”. “Ja mums nebūtu šīs mājas, visticamāk, mums nebūtu arī bagātsa dzimtas. Ļoti, ļoti plaši sazarota un mākslinieciski izglītotu cilvēku saime, no kuriem viens ir lielākās mākslas kolekcijas pamatlicējs Latvijā - tā ir tā sauktā Brederlo kolekcija, kas šobrīd ir viena no Ārzemju mākslas muzeja kolekcijas būtiskām sastāvdaļām,” pauda Līne.

Pirms dažām dienām senā ēka iekļauta arī valsts nozīmes kultūras pieminekļu sarakstā, un muzejnieki jau kaldina plānus kā piesaistīt finansējumu tās atjaunošanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti