Aizputē izzina koka ēku restaurācijas procesus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Jau vairāku gadus starpnozaru mākslas grupa ''Serde'' īsteno sadarbības projektus ar koka arhitektūras saglabāšanas vietām Ziemeļeiropā – Raumu Somijā, Visbiju Zviedrijā un Kuldīgu Latvijā. Šonedēļ koka restaurācijas darbnīcas, kurās kopumā piedalījās aptuveni 30 dalībnieki no Latvijas un citām valstīm, notika Aizputē. Pasākumu programma ir saistoša gan nozares speciālistiem, gan jebkuram interesantam, kuru aizrauj koka restaurācijas process.

Aizputē izzina koka ēku restaurācijas procesus
00:00 / 04:11
Lejuplādēt

Restaurācijas darbnīcā mākslinieku rezidenču centra ''Serde'' sētā skan dažādas skaņas. Ance no Aizputes šajā koka restaurācijas pasākumā piedalās jau vairākus gadus. Viņa rūpīgi zāģē koka loga nelielās tapiņas:

„Restaurēju logu. Nomainīju satrunējušās detaļas. Vēl tikai jānoeļļo un jāiestiklo. Visas koka detaļas sastiprinātas ar detaļām ”

Savukārt aizputniece Paula ķērusies klāt seno naglu pulēšanai:

„Es nebiju pirmajās dienās, līdz ar to es vienkārši daru mazās lietiņas. Pulēju naglas, lai var atlikt atpakaļ vecos logus. Es kasu nost rūsu. Pēc divdesmitās „piegriežas”, paņemu pauzi un tad turpinu.”

Koka restaurācijas darbnīcas nu jau vairākus gadus Aizputē vada arī Jānis Tolpežņikovs.

„Dalībnieki ir cilvēki, kuriem interesē restaurācija, kuriem interesē seno ēku saglabāšana. Pēdējos divus gadus mēs nodarbojamies ar pildrežģu konstrukciju restaurāciju tepat ''Serdē'', tā ir 19. gs. noliktavas ēka,” restaurators stāsta, kādi darbi notiek šajā reizē.

Katru gadu tiek atjaunoti arī vairāki logu komplekti.

Koka restaurācijas darbnīcas notiek starptautiskā mērogā, saka starpnozaru mākslas grupas ''Serde'' pārstāve Signe Pucena:

„Jau trešo gadu mēs sadarbojamies ar vairākām valstīm un organizācijām, kas nodarbojas ar kultūras mantojuma izpēti un saglabāšanu. Projekta nosaukums ir „Dzīvojam ar kultūras mantojumu”. Restaurācijas darbnīcu papildina arī stāstu darbnīca.”

Starpnozaru mākslas grupas ''Serde'' ēkās Aizputē restaurācijas darbi turpināsies arī nākamgad.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti