LTV7 lūdza Sirmajam pagatavot skolēnu pusdienas saskaņā ar visām Veselības ministrijas (VM) prasībām. Ievērojot visas produktu veselīguma prasības un nepadarot ēdienu pasakaini dārgu, Sirmais pusdienās pagatavoja jaunos kartupeļus ar gaileņu mērci, salātus un mencu pamatēdienā, kā arī zemenes ar biezpiena un baltās šokolādes krēmu desertā.
Maltīti vērtēja divi skolēni - Bella un Arsēns -, kuri ēdienu novērtēja kā garšīgu.
Bella pēc degustācijas gan atzina, ka skolā "tas jau būtu par daudz, vajag kaut ko vienkāršāku". Arsēns savukārt stāstīja, ka skolā ēdiens esot briesmīgs, bet Sirmā pusdienas bijušas labas.
Šādu pusdienu pašizmaksa nav liela, produkti ir sezonāli, kā arī prasa VM, un pagatavot pašu ēdienu nav sarežģīti. Sirmais sprieda, ka skolā pavāri apzinās, ka jāpabaro 300 – 500 bērnu, un tad, iespējams, negribas pirkt maisus ar kartupeļiem un tos tīrīt, vieglāk pasūtīt saldētos kartupeļus, bet cena ir vienāda.
Sirmais pārliecināts, ka ēdināšanas problēmas skolās var atrisināt nevis ar prasībām produktiem, bet gan izbeidzot "kapitālismu". Tāpat skolas ēdnīcas, viņaprāt, nav vieta, kur nodarboties ar uzņēmējdarbību, jo privātais, cenšoties vairāk nopelnīt, grib maksimāli samazināt pašizmaksas.
"Es negribu, lai mani bērni ēstu sliktu ēdienu un kāds uz tā rēķina veidotu biznesu," tā Sirmais.
Viņš arī pārliecināts, ka skolās jāstrādā profesionālajiem pavāriem, jo slikti pagatavotu ēdienu bērni jebkurā gadījumā neēdīs neatkarīgi no tā, vai tas būs veselīgs vai nē.
LTV7 sižets pieejams krievu valodā.