Divas dienas arēnā Rīga norisinājās pārtikas profesionāļu dienas 2016, kuru laikā Latvijas pavāriem bija iespējams iepazīties ar jauniem produktiem, klausīties ārvalstu šefpavāru lekcijas un vērot vietējo pavāru meistarklases.
"Šeit piedalās vairāk nekā 30 ražotāju pārstāvji un reizēm ikdienā strādājot mēs aizmirstam par kādu produktu, par gaļām, par zivīm un šī ir iespēja par šo piedāvājumu pašiem sev atgādināt," stāsta “restorāns 3” pavāre Ina Poliščenko.
"Nāk daudz cilvēku gan uz vietējo pavāru meistarklasēm gan uz ārzemnieku lekcijām. Mūsu pavāri pasaulē ir pierādījuši sevi gan ar atzinībām konkursos, gan iegūtajām vietām. Jāsaka, ka mūsu pavāriem pieredze ir diezgan liela," piebilst SIA “Reaton LTD” pārstāve Zane Lasmane.
Otro reizi mūžā uz Latviju atbraucis Skandināvijas valstīs populārais šefpavārs Bengts Sjostroms (Bengt Sjöström). Izrādās viņam ļoti patīk latviešu senās ēdienu pagatavošana tradīcijas un tas, ka esam spējuši tās saglabāt līdz mūsdienām. Īpaši viņu sajūsmina kūpinātās zivis un gaļas produkti: "Cilvēki, vēloties kļūt par labu šefpavāru, bieži vien skatās, kā ēdiens tiek gatavots citās pasaules valstīs, piemēram, Amerikā vai Ķīnā. Bet lai kļūtu par tiešām ļoti labu pavāru, ir jāsāk ar to, kas jums ir uz vietas."
Viņš mūsu pavārus iepazīstināja ar jaunākajām tendencēm ēdināšanas un restorānu biznesā Skandināvijā, iesakot tās pielietot arī pie mums gan biznesā, gan mājās: "Noteikti nevajag aizmirst par senajām tradīcijām ēdienu gatavošanā, tomēr ir jāizmanto jaunas metodes, domāšana un jauna tehnika, lai sasniegtu vēl labāku rezultātu. Jāaprunājas ar savu vecmāmiņu vai mammu, jādodas uz saimniecībām, kurās produkti tiek audzēti. Jāapskatās, kā tas notiek, jāaprunājas ar saimniekiem. Pēc tam iegūtās zināšanas var izmantot, lai ēdienu padarītu vēl labāku."
Pavāri atzīst, ka šādi pasākumi, kuros iespējams apmainīties ar vietējo un ārvalstu pieredzi par to, kā efektīvāk organizēt biznesu un kā pagatavot kvalitatīvākus ēdienus, nāk par labu visiem – gan pašiem pavāriem, gan restorānu apmeklētājiem.