EK norāda, ka Jāņu siers ir produkts, kas ražots no piena un biezpiena, izmantojot tradicionālu, gadsimtiem ilgi nemainītu metodi. " Nosaukums "Jāņu siers" dots tādēļ, ka šis siers tiek gatavots tradicionālajiem vasaras saulgriežu svētkiem," sacīts komisijas ziņojumā.
ES aizsargāto produktu kategorijas
- Aizsargātu cilmes vietu nosaukumu reģistrs (Protected Designation of Origin) – tajā var iekļaut tikai tādus produktus, kurus ražo tikai noteiktajā teritorijā. Turklāt arī pamata izejviela ir izgudrota un iegūta šajā vietā.
- Aizsargāto ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrs (Protected Geographical Indication) – tajā var iekļaut tādus produktus, ja vismaz viens to ražošanas posms notiek noteiktajā teritorijā.
- Tradicionālo produktu reģistrs (Traditional Speciality Guaranteed) – tajā iekļauj produktus, kuru sastāvs vai pagatavošana saistīta ar kādām senām tradīcijām.
Avots: Eiropas Komisija
Jāņu siers iekļaušanai Tradicionālo produktu reģistrā pieteikts pērngada beigās.
Jau ziņots, ka Eiropā ar dažādām kvalitātes zīmēm aizsargāti 1300 dažādās Eiropas Savienības valstīs ražoti produkti.
Tradicionālo produktu reģistrā iekļauti arī sklandrauši un salināta rudzu rupjmaize.
Nesen Eiropas Aizsargātu cilmes vietu nosaukumu reģistrā iekļauti Latvijas lielie pelēkie zirņi.
Savukārt Aizsargāto ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā ir ierakstīti Carnikavas nēģi.