Sēņu pankūkas, omlete, mērce un vēl. Receptes no pagātnes

Daži jau paguvuši apmeklēt savas iecienītās sēņošanas vietas un tagad prāto, ko iesākt ar mājās pārvestajām veltēm, citi uz mežu vēl tikai pošas. Lai sēņošanas prieks pārtaptu gardā maltītē, piedāvājam dažas idejas sēņu pagatavošanai, kas aizgūtas no pagājušā gadsimta 30. gadu izdevuma "Zeltene" numuriem.

Baravikas baltā mērcē

Nepieciešams:

  • 600 grami baraviku
  • 50 grami sviesta
  • 1 ēdamkarote kviešu miltu
  • 1/2 litrs piena
  • 1/2 glāze ūdens
  • 50 grami skāba krējuma
  • sakapātas dilles, pētersīļi
  • Sāls, pipari pēc garšas

Pagatavošana:

No sviesta, miltiem, piena un ūdens traukā gatavo mērci, līdz tā sasniegusi viendabīgu masu, pievieno tai plānās šķēlītēs sagrieztas baravikas (lai sēnes saglabātu gaišo krāsu, pēc notīrīšanas tās var nomazgāt vieglā etiķūdenī). Sautē aizvākotā katlā 15 minūtes, tad pievieno sāli, noskalotus, sasmalcinātus zaļumus un skābu krējumu. Pasniedz ar kartupeļiem.

Sēņu pankūkas

Nepieciešams:

  • 600 grami sēņu
  • 1 sīpols
  • 40 grami sviesta
  • kviešu milti vai rīvmaize
  • 2 olas
  • sviests cepšanai pēc izvēles

Pagatavošana:

Izlasītas, noskalotas sēnes apmēram 10 minūtes vāra vieglā sālsūdenī, pēc tam smalki sakapā. Sēnēm pievieno sakapātu apceptu sīpolu, olas un tik daudz kviešu miltu vai rīvmaizes, kamēr iegūst viegli līstošu mīklu. Iegūto mīklu cep karstā sviestā, lejot uz pannas pankūciņu formā. Cep no abām pusēm, kamēr brūnas, kārto uz bļodas, rotā ar zaļumiem, pasniedz ar kausētu sviestu vai skābu krējumu un kartupeļiem vai bauda tāpat.

Sēņu omlete

Nepieciešams:

  • 400 grami sēņu
  • 6 olas
  • 40 grami sviesta
  • 20 grami miltu
  • 1/4 glāze ūdens
  • Sāls pēc garšas

Pagatavošana:

Apvārītas, smalki sakapātas sēnes liek cepamajā formā, kurā izkausēts sviests, sēnēm pārlej sakultas olas, kurām pievienots ūdens, sāls un milti. Liek cepties cepeškrāsnī uz 180 grādiem, ļaujot olām sarecēt un no virspuses apcepties brūnām. Pasniedz ar kausētu sviestu un kartupeļiem.

Ar sēnēm pildīti tomāti

Sēnes sakapā parupjos gabaliņos, sacep sviestā, pieliek klāt sakapātu sīpolu un skābu krējumu. Atlasa stingrus vienāda lieluma tomātus, nogriež tiem "vāciņu", izņem vidu un piepilda ar saceptajām sēnēm. Uz katra tomāta uzliek piciņu sviesta, sakārto uz cepešpannas un apcep krāsnī brūnas. Pasniedz ar novārītiem kartupeļiem.

Kartupeļusēņu biezputra

Nepieciešams:

  • 1 kilograms kartupeļu
  • 300 grami sēņu
  • 1 glāze piena
  • 50 grami sviesta vai 100 grami žāvēta speķa
  • Sīpoli
  • Zaļumi
  • Sāls, pipari

Pagatavošana:

Novārītas sēnes apcep ar sviestu vai speķi, pielej pienu, uzvāra, pieliek novārītus saspiestus vai gaļas mašīnā samaltus kartupeļus, uzkarsē, labi sakuļot ar karoti. Pieliek sāli, rīvētu sīpolu, sakapātus zaļumus. Var pasniegt ar kausētu sviestu, gabaliņos sagrieztu apceptu speķi, krējumu vai mērci.

Citas receptes no pagātnes

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti