Sāls jeb nātrija hlorīds - tāpat kā cukurs - tiek saukts arī par "balto nāvi". Pārmērīga sāls lietošana ir tieši saistīta ar asinsspiediena paaugstināšanos. Tas savukārt var novest pie sirds un asinsvadu slimībām, tajā skaitā insulta.
"Cilvēks nevar izdzīvot bez sāls. Sāls ir vajadzīga visiem, arī tiem, kam augsts asinsspiediens, kam sirds slima. Tikai nevajag sāli lietot pārmērīgi daudz," uzsver gastroenterologs Anatolijs Danilāns.
Fitnesa treneris un viens no raidījuma "Gudrs vēl gudrāks" vadītājiem Kaspars Ozoliņš stāsta par saviem sāls lietošanas paradumiem:
"Sāls lietošanu uzturā, protams, vajag dozēt. Ir cilvēki, kam tas ir īpaši kaitīgs. Man garšo sāls, un es to skaidroju ar to, ka ikdienā daudz svīstu sportojot, un tad sāli vajag dabūt atpakaļ. Bet tādi īpaši sālītie ēdieni kā čipsi vai riekstiņi, kas peld sālī, mani neinteresē."
Pieci grami sāls ir viena tējkarote dienā.
Kontrolēt būs grūti, jo 75% no ikdienā nepieciešamā sāls daudzuma mēs uzņemam ar rūpnieciski ražotiem produktiem – sāls ir desās, cīsiņos, maizē, sierā, konservos.
"Ja tā labi saņemas, tad var vienā ēdienreizē 4 - 5 gramus apēst. Maizīte, kurai pa virsu "dzintariņa" tipa sieriņu uzsmērē, uzliekam desiņu, piekožam marinētu gurķīti, bišķiņ klāt kečupu, un kopā savācas," stāsta diētas ārsts Andis Brēmanis.
Tāpēc veikalā pirms produkta iegādes būtu vērts uzmanīgi pētīt iepakojumu. Uz tā ražotājam obligāti jānorāda sāls daudzums 100 gramos.
"Ja uz produkta marķējuma norādīts 1,25 un vairāk grami 100 gramos produkta, tad tas nozīmē, ka šajā produktā ir daudz sāls. Tādu nevajadzētu izvēlēties, vajadzētu plauktā pameklēt kādu citu produktu, kas ir ar mazāku sāls saturu," uzsver Slimību profilakses un kontroles centra speciāliste Sanda Terela.
Ja ikdienā tiek lietoti rūpnieciski ražoti produkti, tad, gatavojot ēdienu mājās, var iztikt bez sāls pievienošanas. Sāli var aizstāt ar pipariem, ķiplokiem, timiānu, sīpoliem, rozmarīnu, kurkumu, ingveru vai citronu.