Pētījumos pierādīts, ka tie, kas vairāk lieto pilngraudu, ar šķiedrvielām bagātus produktus, arī rupjmaizi, ir slaidāki. Tie, kas vairāk lieto rudzu maizi, tiem ir mazāks svars, norāda Laila Meija.
„Rudzu maize palīdz ne tikai profilakses, bet arī svara mazināšanas procesā,” saka Meija.
Dietoloģijas dienesta vadītāja skaidro rupjmaizes ietekmi: „Labāka sāta sajūta, uzturs ilgāk uzturas kuņģī, uzsūcas mazāk uzturvielu un kaloriju. Un cilvēks būtībā mazāk pārēdas.”
Tāpat rupjmaize, kurā ir daudz šķiedrvielu un maz pievienoti cukuri, bez sadedzinātās garozas, ieteicami sirds un asinsvadu slimniekiem. Pētījumi rāda, ka rupjmaize palīdz samazināt holesterīnu, arī kontrolēt cukura līmeni.
„Rupjmaize būtu ieteicama arī tiem, kam ir problēmas ar vēdera izeju, kas bieži ir vecākiem cilvēkiem. Tā ir daudz veselīgāka par preparātiem, ko cilvēki bieži regulāri pērk aptiekās,” stāsta Meija.
Iespējams, rupjmaize palīdz arī dažu vēža veidu profilaksei, piemēram, krūts dziedzeru un zarna vēžu. „Šie efekti saistīti ar šķiedrvielu daudzumu. Ir tādi dati, ka cilvēkiem, kas vairāk lieto šķiedrvielas uzturā, ir zemāka kopējā mirstība,” skaidro dietoloģe.