Rīta Panorāma

Izvēlies nākotni! 100 krēsli. Premjera amata kandidāts Ainārs Šlesers

Rīta Panorāma

Latvijas superprodukti

Izrāde "Noķert Rabbit" paplašina teātra robežas

«Šengenas spožums un posts» – četru izrāžu sērija Nacionālajā teātrī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ar vācu režisora Juliana Hecela iestudējuma „Noķert RABIT” pirmizrādi Nacionālais teātris trešdienas, 1.oktobra, vakarā aizsāks izrāžu sēriju „Šengenas spožums un posts”.

„Gribējām radīt darbu par to, kas ir mūsu Eiropa, un kādā pasaulē mēs dzīvojam. Ar šādu uzaicinājumu es piedāvāju māksliniekiem radīt jaunus darbus. „Noķert RABIT” - tas ir Juliana Hecela darbs, kurš ir vācietis, kas nāk no Amsterdamas; tad ir portugāļu māksliniece Marsija Lanca, kuras darbs saucas „Spožums un posts”; pēc tam seko lietuviešu režisora Vida Bareika izrāde „Eirovīzija”, un visu noslēdz liela performance, ko veidojušas trīs īslandiešu performanču mākslinieces, kuru komandas nosaukums ir „Kviss b?mm bang”,” stāsta sērijas koncepcijas autors un kurators Valters Sīlis.

„Noķert RABIT” stāstīs par robežām, kuras starp valstīm un cilvēkiem mēs uzbūvējam paši, lai pasargātu sevi no visa, kas šķiet svešs. Kas notiek, ja esam spiesti šīs robežas nojaukt? Ko nozīmē novērot, un ko nozīmē būt tam, kurš tiek novērots? Izrādes radošā grupa pavadīja vienu nedēļu Latvijas austrumu pierobežas kontrolpunktos, lai iepazītos ar tehnoloģiju un metodēm, kuras tiek izmantotas robežuzraudzības/drošības nolūkos.  

Režisors Julians Hetzels par izrādes formu ir izvēlējies mūsdienīgu, multimediālu formu, izmantojot mūsdienu tehnoloģijas. 

Izrādes veidotāji uzskata, ka izrāde būs inovācija Latvijas teātru kontekstā, jo tajā izmantotās tehnoloģijas paplašinās un transformēs pieņemtā teātra robežas, kā arī padarīs teātri pievilcīgu jaunajai paaudzei. Izrādi vienlaicīgi varēs noskatīties tikai 10 skatītāji.

Juliāns Hetzels dzimis 1981. gadā Švarcvaldē, pašlaik dzīvo Amsterdamā – uzvedumu sastādītājs, vizuālais mākslinieks un mūziķis. Viņš rada darbus trīs nozarēs: teātris, mūzika un mediju māksla, bieži vien apvienojot politisku dimensiju un dokumentālu pieeju. Viņš mācījās audio-vizuālo komunikāciju Veimāras Bauhausa Universitātē. Hetzels ir viens no Leipcigas "electro-pop" grupas “Pentatones” dibinātājiem. 2013. gadā Hetzels pabeidz maģistra studiju programmu "DasArts" institūtā: mākslinieciska pētniecības laboratorija jaunajiem teātra un izpildītājmākslas veidiem Amsterdamā. Viņa projektus ir iestudējušas un izpildījušas dažādas institūcijas un festivāli Eiropā un ārpus tās (Frascati Amsterdam, Spielart-Festival Minhenē, Festival a/d Werf Utrecht, Deutsches National Theater Weimar, Espacios Revelados Buenos Aires, Theater der Welt Mannheim). Nesen, Hetzelam tika piešķirta “jauno radītāju subsīdija” no FPK (Holandes Skatuves mākslu fonds). 

Jau vēstīts, ka Nacionālais teātris sadarbībā ar „Rīga 2014” veido izrāžu sēriju „Šengenas zonas spožums un posts”, kuras ietvaros četri spilgti Eiropas teātra mākslinieki veidos izrādes, kurās pētīs mūsu ieguvumus un zaudējumus apvienojoties vienotā telpā – Šengenas zonā.

„Šengenas spožums un posts” ir Latvijas Nacionālā teātra un „Rīga 2014” kopprojekts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti