Tiešraidē no Londonas - Gaetano Doniceti komiskā opera «Mīlas dzēriens»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Kinoteātrī "Cinamon" Rīgā 26.novembrī plkst. 21.15 tiešraidē no Londonas karaliskā operteātra "Covent Garden" būs skatāma itāļu "bel canto" lielmeistara Gaetāno Doniceti komiskās operas "Mīlas dzēriens".

Doniceti romantiskā komēdija par lauku sadzīvi atdzīvojas Lorēna Pelī uzjautrinošajā uzvedumā, kas atbilst nevainojamam operas sentimenta un muļķošanās sajaukumam.

Galveno lomu operā atveido britu operas zvaigzne soprāns Lūsija Krova, kura dzied Adīnu, visizsmalcinātāko dāmu ciemā, kuru kaislīgi mīl kautrīgais zemnieku puisis Nemorīno itāļu tenora Vitorio Grigolo atveidojumā. Nemorīno bažas rada sastaptais sāncensis seržants Belkore, ko atveido ungāru baritons Levente Molnārs, taču "mīlas dzēriens", ko viņam pārdevis ceļojošais pūšļotājs, doktors Dulkamāra velsiešu basbaritona Brīna Tervela izpildījumā, piešķir viņam pamatīgu drosmes devu ar komiskām un aizkustinošām sekām. Uzvedumu diriģē itāļu diriģents un bijušais "Jette Parker" jauno mākslinieku programmas dalībnieks Daniele Rustioni.

"Mīlas dzēriens" ir viena no Doniceti visbiežāk iestudētajām operām. Pirmo reizi tā tika uzvesta 1832.gadā, tās pirmizrāde Milānas "La Scala" operteātrī bija triumfs, kas nodrošināja Doniceti vietu vadošo Itālijas operas komponistu vidū līdz pat šai dienai.

Mūzikas žurnāliste Ināra Ancāne saka par operu saka: "Vieglums un dabiskums, ar kādu risinās operas darbība, ļauj dažkārt vienkāršoti vērtēt šo Doniceti šedevru. 19.gadsimta ievērojamais vācu mūzikas zinātnieks Vilhelms Rīls, savulaik raksturodams šo darbu, "Mīlas dzērienu" nosauca par operu, kuru var iestudēt it visur - gan metropolē, gan provincē. Tā neesot ne par īsu, ne garu, ne sarežģītu, saprotama visiem un saviļņojoša ikvienam. Tik vienkārši tas gan nav, un nenoliedzami, ka ikviena Doniceti opera prasa izcilu sastāvu ar augstu vokālo kultūru."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti