Dienas ziņas

Norit arheoloģiskā izpēte Cēsu vecpilsētas Rīgas ielā

Dienas ziņas

Atklātas Latgales kongresam veltītas uguns skulptūras

Norisinās festivāls "Sudraba kaija"

Jau sesto gadu norisinās akustiskās mūzikas festivāls «Sudraba kaija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Jau sesto gadu Salacgrīvas novadā mēneša garumā izskan dažāda žanra akustiskā mūzika. Tur norisinās festivāls “Sudraba kaija”, pulcējot gan jau zināmus un pieredzējušus, gan jaunos mūziķus.

Festivāla ideja ir atgriezties pie mūzikas dabīgā skanējuma, un šobrīd tas ir vienīgais tāds festivāls Baltijā. Tā laikā norit arī akustisko grupu konkurss, lai veicinātu to izaugsmi un atpazīstamību.   Šogad tas norisinās no 15. aprīļa līdz 14. maijam.

Iepriekšējos divus gadus kā konkursa dalībnieki, šogad jau kā laureāti vienu no festivāla “Sudraba kaija” koncertiem Liepupes tautas namā atklāja folkloras kopa “Putni”. Akustiskā mūzika jau tās pamatā, tāpēc jo īpaši tuva šķiet festivāla ideja to popularizēt. Turklāt pērn, piedaloties konkursā, tautas mūzikas kategorijā iegūta viena no specbalvām – ieraksts profesionālā skaņu ierakstu studijā, ko finansē Latvijas Nacionālais kultūras centrs un kas arī tālāk tiek nodots horeogrāfiem deju izveidei.

“Doma bija, lai būtu kaut kas jauns un kaut kas nedaudz savādāks. Mēģināt to, ko darām, padarīt nedaudz mūsdienīgāku,” atklāj folkloras kopas “Putni” vadītāja Ilze Kļaviņa.

Starp iepriekšējo gadu konkursu laureātiem arī grupa “4 Sound”, kuras repertuārā  savukārt ir pasaules klasika un populārā mūzika, arī latviešu skaņdarbi. Tieši šis festivāls savedis visus kopā un palīdzējis arī izaugsmei. Akustiskajā izpildījumā trūkumi dzirdami vislabāk, tā nu katram māksliniekam tas ir liels pārbaudījums.

“Spēlēt pie pieslēgtiem instrumentiem ir vieglāk, bet atrast un dabūt šo skatuvisko balansu balsīm un instrumentiem tieši tāda veida konkursā  ir diezgan grūti,” atzīst grupas “4 Sound” balss Lelde Poruka.

“Neviena vada, neviena pedāļa vai kādu uzlabojumu, arī balsīm nekādi efekti netiek likti. Tā kā zaļā pļavā muzikants apsēstos, paņemtu instrumentus, uzspēlētu un uzdziedātu, tā tas arī konkursā viss notiek,” stāsta festivāla “Sudraba kaija” organizators Andris Zunde.

Vērtīgu pieredzi guvuši arī grupas “Sonus Trio” jaunieši, kuri pārsvarā izpilda astoņdesmito gadu un mūsdienu populāros hītus, bet tieši konkursā pirmo reizi izpildīta arī pašu radītā mūzika.

“Mans ieguvums bija akmens sudraba krāsā, kuru ieguvu par labākā ģitārista titulu,” saka grupas “Sonus Trio” ģitārists Dmitrijs Tarasovs.

Festivāla mērķis arī atrast un palīdzēt talantīgajiem mūziķiem. Tā konkursā īpaša balva kādam no populārās mūzikas izpildītājiem - iespēja tikt uz festivāla “Positivus” skatuves.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti