Kultūras ziņas

Trauksmes zvani "Kultūras dienā"

Kultūras ziņas

Baha "Jāņa Pasija" Lielajā Piektdienā

Dzīvi atsāk 200 gadus sens trombons

Dzīvi atsāk 200 gadus sens trombons

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Šo svētdien Rīgas Sv.Marijas Magdalēnas baznīcā notiks unikāls koncerts. Tajā skanēs trombons, kurš pēdējo reizi publiski spēlēts pirms vairāk nekā 150 gadiem. No Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja plauktiem to izcēluši diriģents Māris Kupčs un pūšaminstrumentu būvnieks Vairis Nartišs. Mūziķi apgalvo, ka senā instrumenta īpašā aura un skanējums būs jūtams arī mūzikas smalkumos neiesvaidītam klausītājam.

Komponista Klaudio Monteverdi „Svētās Marijas vesperes” ir viens no grandiozākajiem baroka laika sacerējumiem. To trombona priekšteci sakbutu orķestra sastāvā Lieldienu vakarā izpildīs baroka koris „Collegium Choro Musici Riga” un baroka orķestris „Collegium Musicum Riga” diriģenta Māra Kupča vadībā.

Iespēju muzicēt uz senā instrumenta izbauda operas mūziķis un pūšamo instrumentu būvnieks Vairis Nartišs. Tā esot brīnišķīga izjūta - izpūst putekļus un izkratīt peles no tik veca instrumenta. Tam ir mazāks zvana kupols, skaņa ir smalkāka un klusāka. Šie instrumenti kādreiz aizvietoja kastrātu balsis koros, stāsta Nartišs.

Baroka laika instrumentu pirms trim gadsimtiem izgatavojis slavens Leipcigas meistars Johans Augusts Krons.

Rīgas  vēstures un kuģniecības muzejs, iespējams, ir vienīgais muzejs pasaulē, kur līdz ar šo seno sakbutu saglabājies pilns baroka trombona instrumentu komplekts - alta sakbuts, tenora sakbuts un basa sakbuts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti