Baroka mūzikas dienas Rēzeknē šogad caurvīs Šveices mūzika

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

No 5. līdz 11.septembrim notiks tradicionālās Baroka mūzikas dienas Rēzeknē. Šīgada festivāla koncertus Rēzeknē, Lūznavā un Rīgā caurvīs Šveices mūzika un šveiciešu komponista Gaspara Frica 300. dzimšanas dienas svinības. 24. un 25. septembrī festivāls ar uzvedumu “Re:FRICS” viesosies arī Bāzelē, Šveicē.

Šīgada festivālā Šveices mūzika tiks atklāta trīs koncertprogrammās. Būs dziesmu vakars, neparasts jauniestudējums un kamermūzikas koncerts. Festivāla ietvaros notiks arī baroka vijoles spēles, virstoņu dziedāšanas un tango meistarklases, kā arī lekcijas par Šveices mūziku.

5. septembrī plkst. 10.30 Latvijas Mūzikas informācijas centrā (LMIC), Rīgā un 7. septembrī plkst. 18 Lūznavas muižas Sarkanajā zālē ierakstu izdevniecības “Musiques Suisses” vadītājs Klaudio Danusera stāstīs par Šveices mūziku. Pēc lekcijas, plkst. 19, Lūznavas muižā notiks Šveices dziesmu vakars, kas reizē būs arī festivāla atklāšana. Koncertā ar āriju programmu četrās Šveices valsts valodās uzstāsies šveiciešu baritons Klaudio Danusers, bet āmuriņklavieres spēlēs Ieva Saliete.

8. septembrī plkst. 19 Latgales vēstniecības "Gors" Horeogrāfijas zālē gaidāma tango meistarklase, kuru vadīs mūsdienu tango dejotāji - Lionels Vircs un Lia Jekere. Savukārt 9. septembrī plkst. 10 Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolā paredzēta meistarklase baroka vijoles spēlē, kuru vadīs viena no labākajām baroka vijolniecēm – čehiete Lenka Torgersena.

9. septembrī plkst. 18 festivālu turpinās teatrāli muzikāls uzvedums, muzikāls pastičio “Re:FRICS” Latgales vēstniecības "Gors" Lielajā zālē. Uzvedumā tiks atklāts stāsts par 18. gadsimta šveicieti Gasparu Fricu. Stāsta darbība notiks kādā Ženēvas parkā, kurā satiekas dažādi mākslinieki no dažādiem laikiem, skanot senajai un mūsdienu mūzikai, šveiciešu tradicionālajai jodelēšanai jaunā skatījumā modernā Argentīnas tango pavadījumā, ļaujot tradīcijai simboliski sarunāties ar tās mūsdienīgo redzējumu.

Skatuve uzvedumam tiks būvēta skatītāju zāles vidū, izjaucot ierasto sēdvietu kārtību un radot parka atmosfēru. Pēc pirmizrādes Rēzeknē uzvedums ceļos uz Bāzeli, kā arī koncertversijā uz Latvijas Radio 1. studiju Rīgā.

Gasparam Fricam veltītā Šveices–Latvijas kopprojekta tapšanā piedalās jodelētājs un komponists Kristiāns Cenders, semplu mākslinieks Vincents Flikigers, mūsdienu tango dejotāji - Lionels Vircs un Lija Jekere, Bāzeles senās mūzikas grupa “Kesselberg Ensemble” un latviešu radošā grupa – režisore Māra Zaļaiskalns, tērpu māksliniece Ināra Apele, scenogrāfe Daina Salmiņa un gaismu mākslinieks Ervīns Šaicāns. Uzveduma mākslinieciskā vadītāja – Ilze Grudule.

10. septembrī plkst. 11 "Gorā" notiks Kristiāna Cendera meistarklase virstoņu dziedāšanā (modernā jodelēšana). Mūziķis Latvijā viesojies 2010. gadā un strādājis arī ar Latvijas Radio kori. Pēc meistarklases – dokumentālā filma ar K. Cendera piedalīšanos – „Dzimtenes skaņas“ (Heimatklänge). Plkst. 18 "Gora" Mazajā zālē paredzēts kamermūzikas koncerts “Daudz laimes dzimšanas dienā, Gaspar!”, kurā skanēs šveiciešu komponista Gaspara Frica un viņa laikabiedru mūzika. Koncertā piedalīsies čehu vijolniece Lenka Torgensen kopā ar “Kesselberg Ensemble” –  baroka čellisti Ilzi Gruduli un klavesīnisti Ievu Salieti.

Baroka mūzikas dienas 11. septembrī plkst. 18 ar uzveduma “Re:FRICS” koncertversijas atskaņojumu Latvijas Radio Pirmajā studijā un tiešraidē LR3 - "Klasika" ēterā.

Komponists un vijoļvirtuozs Gaspars Frics (1716 –1783) sarakstījis sešas simfonijas, 24 solosonātes un sešas kamersonātes. Frics studējis vijoļspēli Itālijā, Turīnā, pie tā laika itāļu vijoļspēles lielmeistara Džovanni Batista Somis. Dzīvojis un strādājis arī Londonā un Parīzē, taču lielāko dzīves daļu pavadījis Ženēvā. Sarakstījis pirmo šveiciešu vijoļkoncertu, rakstījis solo skaņdarbus vijolei, flautai. Daži viņa skaņdarbi kā klavesīna koncerts līdz pat mūsdienām nav vēl arvien atrasti.

Festivāls „Baroka mūzikas dienas Rēzeknē” notiks jau divpadsmito reizi. Arī šogad to organizē “Kesselberg Ensemble” un Latgales vēstniecība "Gors" mākslinieciskās vadītājas, Šveicē dzīvojošās latviešu čellistes Ilzes Grudules vadībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti