Kultūra

Tēlnieka Baumaņa simtgadei veltī izstādi un grāmatu

Kultūra

Multimediāls koncerts "Upe, upe, Gauja, Gauja"

«Ebru Dzintara ceļš» - mākslas meditācija, kas dziļi aizskar sirdi un dvēseli

«Ebru Dzintara ceļš» - mākslas meditācija, kas dziļi aizskar sirdi un dvēseli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Meditatīva mākslas tehnika, kas ļoti dziļi aizskar sirdi un dvēseli – tā ebru mākslas tehniku raksturo studijas „Ebru Rīga” dibinātāja Irina Trumpele. Šīs tehnikas pamatā ir gleznošana uz ūdens virsmas, un tās saknes ir meklējamas senajā Persijā pirms apmēram 12 gadsimtiem. Mūsdienās ebru galvenā mājvieta ir Turcija, taču tā ir populāra arī citviet pasaulē.

Latvijā šis mākslas veids ienācis pavisam nesen – pirms trim gadiem līdz ar studijas „Ebru Rīga” izveidi. Studijas veikumu šobrīd var aplūkot Turcijas vēstniecības galerijā Rīgā, kur atklāta izstāde „Ebru Dzintara ceļš”.

„Tas bija pirms pieciem gadiem, kad mēs pirmo reizi Turcijā ieraudzījām šo tehniku. Mēs bijām sajūsmā, tā bija mīlestība no pirmā skata," stāsta Olga Orlova, kura divus gadus vēlāk kopā ar mākslinieci Irinu Trumpeli izveidoja studiju „Ebru Rīga”.

Irina Trumpele pirms studijas izveides šo tehniku apguva Turcijā un daudz tajā strādāja un eksperimentēja.

Šis jau ir trešais gads kopš darbojas studija. Olga Orlova:

„Mums ir bijušas jau vairākas izstādes un mēs varam redzēt, kāds ir progress. Un arvien vairāk cilvēku Rīgā un ne tikai Rīgā tagad jau zina, kas tas ir - ebru. No paša sākuma, kad mēs sākām to prezentēt, cilvēki tādu vārdu nebija dzirdējuši."

Pavisam vienkārši raksturojot, ebru pamatā ir gleznošana uz ūdens virsmas ar speciālām ūdenī nešķīstošām krāsām. Krāsas saspēlējas savā starpā un veido ornamentus un laukumus, un pēc tam šis zīmējums tiek pārcelts uz papīra.

Lai izveidotu ebru, ir vajadzīgs speciāls ūdens, speciālas krāsas un speciālas otas no zirga astes. Ar šo aprīkojumu zīmējumu var izveidot ikviens, bet, lai izveidotu patiešām īstu mākslas darbu, ir vajadzīga liela meistarība. Ne velti šai tehnikai ir 14 galvenie virzieni un tiem vēl aptuveni 40 dažādu paveidu.

Irina Trumpele ebru raksturo kā ļoti meditatīvu tehniku, kas dziļi aizskar cilvēka sirdi un dvēseli:

„Kad tu sāc zīmēt ebru, tu aizmirsti par visu citu uz pasaules, jo šis process pilnīgi paņem savā varā un sniedz milzum daudz prieka, saviļņojuma un gandarījuma. Tas brīvi atraisa spārnus cilvēka iztēlei un fantāzijai un atklāj skaistāko no katra cilvēka iekšējās paradīzes."

Irinas Trumpeles darbi izstādē apliecina ebru stilu dažādību, tie veidoti gan klasiskajā turku manierē, gan persiešu tehnikā, kur ebru apvienots ar kaligrāfiju, gan sajaucot dažādus mākslas veidus – piemēram ebru ar akvareli.

Izstādē skatāmi arī Allas Ņeganovas darbi, kura studijā darbojas divus gadus, arī viņa ir māksliniece un mākslas pedagoģe un arī viņa ebru dēvē par īpaši skaistu atklājumu savā dzīvē, kas dod iespēju gan radoši izpausties, gan labāk saprast pašai sevi.

"Katra tava kustība atspoguļojas ūdens virsmā. Ja kustība ir pārāk ātra, tad arī zīmējums būs tāds diezgan haotisks, spontāns, ja kustība ir maiga, izjusta, tad līnija būs tīrāka un dzidrāka. Un, kad cilvēks paņem darbu no ūdens virsmas, šo nospiedumu, viņš tajā redz sevis atspoguļojumu, kurā brīdī viņš bija impresīvs, emocionāls un kurā – mierīgs un pārdomāts,"  klāsta Alla Ņeganova.

Tāpat kā katra individuāla cilvēka raksturu un noskaņojumu, ebru atspoguļo arī katras tautas mentalitāti gan krāsu rakstos, gan sižetos, tādēļ, kopš Latvijā darbojas studija, var runāt par tieši Latvijai raksturīgo ebru, saka Olga Orlova.

Latvijas ebru šobrīd ir iespēja iepazīt izstādē „Ebru Dzintara ceļš”, kas līdz 5.augustam skatāma galerijā Turcijas vēstniecības Rīgā. Izstādē piedalās seši studijas „Ebru Rīga” dalībnieki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti