Rēzeknes mākslas un dizaina vidusskola atzīmē 55 gadu jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Par nozīmīgu un svarīgu Austrumlatvijas kultūras un izglītības centru 55 gadu laikā kļuvusi Rēzeknes mākslas un dizaina vidusskola, kuras gaiteņos un auditorijās savas radošās gaitas uzsākuši vairāki Latvijas un pat pasaules mērogā pazīstami mākslinieki un dizaineri. Ar starptautisku konferenci un vairāku nu jau atpazīstamu absolventu dalību piektdien, 28.novembrī, Rēzeknē tiks atzīmēta skolas 55.gadadiena.

"Šeit var redzēt Meldras Zeltiņas diplomdarbu, tēma - siena. Viņa to sienu arī uzbūvēja pilnīgi no jauna caur savām sajūtām. Viņa tiešām tajā darbā ir ieguldījusi sirdi un dvēseli. Tas savukārt ir viņas kursabiedrenes Ingas Skrūzmanes darbs, viņai tēma bija augļi," stāsta māksliniece un pedagoģe Agra Ritiņa. Viņa Rēzeknes mākslas un dizaina vidusskolas otrā stāva gaitenī pirms 28.novembrī gaidāmās skolas 55 gadu jubilejas izrāda izliktos savu audzēkņu un pagājušā gada absolventu darbus.

"Šeit savukārt Tatjana Višņakova gleznoja vecus cilvēkus. Te viņa demonstrē stipras zināšanas anatomiskā zīmēšanā. Viņa māk ar gaismēnu līniju parādīt gan tās krunciņas, gan to noskaņojumu," saka Agra Ritiņa.

Pati Agra Ritiņa arī ir šīs skolas absolvente, kura tagad ir atgriezusies kā pasniedzēja. Viņu priecē tas, ka skola mainās līdzi laikam: "Neteiksim, ka ļoti ātri un strauji, bet mainās, mēģina izprast mūsdienu jauniešus. Ir tagad ļoti spēcīgi jaunieši. Arī manā laikā bija spoži audzēkņi, arī pirms manis bija audzēkņi, kuri tagad ir Latvijā pazīstami - vai tas ir scenogrāfs, vai gleznotājs, vai keramiķis."

"Tas, kas notiek sabiedrībā kopumā - bērni mainās, jaunieši mainās, uzskati arī mainās, bet paliekošais, nemainīgais ir radošums, vēlēšanās vienmēr būt nedaudz citādiem," Rēzeknes mākslas un dizaina viduskolas audzēkņus raksturo direktora vietniece Inese Ratniece. Viņa šai skolā strādā jau vairāk nekā 30 gadus. Inese Ratniece min dažus Latvijā atzītus profesionāļus, kurus izaudzinājusi Rēzeknes mākslas un dizaina vidusskola: "Varbūt neteiksim, ka pasaulslaveni, bet noteikti tādi ārpus mūsu valsts robežām zināmi ir tekstilmāksimnieks Rolands Krutovs, modes dizainere Indra Salceviča, Reno Lazdiņš - mēbeļu dizaineris, Mārtiņš Vilkārsis šobrīd strādā kā teātra režisors un dekorators."

Skolas direktors un gleznotājs Osvalds Zvejsalnieks iezīmē mācību iestādes vēsturi: "Tas nav nejauši, te saknes ir dziļākas. Visu šo skolas 55 gadu epopejas sākums būtībā bija 1959.gada Latgales kultūras nedēļa. Bija mums tāds gaišs cilvēks - kultūras ministrs Voldemārs Kalpiņš, no viņa šī skola radās."

Rēzekne ir viena no tām vietām Latvijā, kur mākslas tradīcijas ir vienas no vissenākajām," uzsver Osvalds Zvejsalnieks.

Šobrīd no Rīgas lietišķās mākslas vidusskolas filiāles ar divām nodaļām tā ir izaugusi par patstāvīgu skolu, te izveidojusies arī Latvijas Mākslas akadēmijas Latgales filiāle. Rēzeknes mākslas un dizaina vidusskolā šobrīd mācās 120 skolēni no visas Austrumlatvijas, kuri paralēli vispārizglītojošajai programmai apgūst mākslas, interjera, kā arī teksstilistrādājumu, apģērbu, keramikas un koka izstrādājumu dizainu.

Rēzeknes mākslas un dizaina vidusskolu savulaik pabeiguši gan slavenie Latgales ķeramiķi, gan Latvijas Māklsas akadēmijas mācībspēki, tomēr skolas direktors Osvalds Zvejsalnieks ne bez nožēlas atzīst - tāpat kā visur, arī šajā skolā skolēnu skaits ir samazinājies, arī mākslinieka profesijas prestižs ir gājis mazumā. Tomēr skolas direktors steidz stāstīt par pašu spēkiem izveidoto Mākslas namu, viņš nākotnes vīziju saskata, tajā rodot iespēju izveidot mākslinieku darbnīcas.

Šo piektdien un sestdien, 28. un 29.novembrī, ar starptautisku konferenci un absolventu darbu izstādi Rēzeknes mākslas un dizaina vidusskolā tiks atzīmēta skolas 55 gadu jubileja, uz kuru aicināti skolas absolventi un dažādu radošo jomu pārstāvji, lai, daloties pieredzē, iedrošinātu jauniešus izvēlēties apgūt radošās profesijas un arī esošajiem skolas audzēkņiem ieskicētu nākotnes perspektīvas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti