Nākamnedēļ notiks Gaismas pils atklāšanas pasākumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 25.augusta sāksies Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas Gaismas pils atklāšanas nedēļa, kura noslēgsies ar novadu dienu 28.augustā, inaugurācijas ceremoniju un "Salasīšanos" 29.augustā.

Kultūras ministre Dace Melbārde Gaismas pils atklāšanai veltītajā preses konferencē teica: "Mani priecē tas, ka kopš jaunās ēkas nodošanas ekspluatācijā Latvijas Nacionālās bibliotēkas komanda ir rūpējusies par bibliotēkas saturu atbilstoši tās vērtībām, veidojot atvērtu, radošu telpu cilvēka garīgajai izaugsmei. Novēlu, lai Gaismas pils atklāšana kļūst par svētkiem visai tautai - Latvijas Nacionālās bibliotēkas darbiniekiem, bibliotekāriem visā Latvijā, visiem zinātkārajiem, studentiem, bērniem, Latvijas novadiem."

Visu vasaru plašam interesentu lokam bija iespēja iepazīties ar jauno ēku, izmantot LNB lasītavas, kas atrodas pirmajos stāvos, kā arī apmeklēt izstādes. Pilna apjoma lasītāju apkalpošanu LNB uzsāks šogad septembrī, kad ēkā būs izvietoti visi nepieciešamie krājumi.

"Grāmatu draugu ķēdi uzskatām par sākumu Gaismas pils atklāšanas triloģijai, kas noslēgsies nākošnedēļ ar visu to cilvēku godināšanu, kas 25 gadus ir piedalījušies, atbalstījuši, līdzdarbojušies bibliotēkas tapšanā. Sadarbībā ar bibliotēkas atbalsta biedrību atklāsim atbalstītāju sienu, saņemsim vairākus vērtīgus dāvinājumus, piedzīvosim pirmatskaņojumus un sagaidīsim ap 100 ārvalstu viesu, tai skaitā arhitekta Birkerta ģimeni, UNESCO delegāciju, 17 nacionālo bibliotēku pārstāvjus, pasaules bibliotēku jumta organizācijas IFLA vadību," stāsta LNB direktors Andris Vilks.

28.augustā visā ēkā ikviens interesents varēs satikties ar gandrīz 500 novadu dienas dalībniekiem, kad visa LNB ēka kļūs par skatuvi Latvijas novadiem.

"Katrs Gaismas pils stāvs tiks atvēlēts kādam Latvijas novadam, kas rādīs visu, ar ko lepojas - no malēniešu vārdu skoliņas līdz Liepājas Simfoniskā orķestra priekšnesumiem Ziedoņa zālē, Valmieras Drāmas teātra izrādēm uz Gaismas pils saimniecības daļas rampas un  skeitborda paraugdemonstrējumiem pie ēkas fasādes. Visas dienas garumā uzstāsies vairāk nekā desmit folkloras kopas, būs literātu lasījumi, Ventspils observatorijas centra un "Zinoo" centra norises," stāsta LNB mārketinga projektu vadītāja Zane Zajančkauska.

28.augustā LNB pulcēsies arī reģionālo bibliotēku pārstāvji, tiks atklāta izstāde "Latvijas mazās gaismas pilis".

Jūnijā Gaismas pils atklāšanas notikumu virknei pievienojās īpašs notikums - atklāšanas lentes fiziska griešana ar īpaši kaltajām un tehnoloģiski aprīkotajām šķērēm, kā arī digitāla griešana, kuras laikā Latvijas iedzīvotājiem bija iespēja pašiem atklāt Gaismas pili. Lentes griešanas process noslēgsies 25.augustā. 

"To pašu emocionālo toni, kas uzvirmoja Grāmatu draugu ķēdē, vēlamies īstenot lentes griešanā un Salasīšanās pasākumā. Lentes griešanā piedalījušies visdažādākie cilvēki - no četrgadīgās meitenes Liepājā līdz simtgadniekam Smiltenē. Virtuālā griešana turpināsies līdz pat 13.septembrim. 95 lentes griešanas mirkļus varēs redzēt arī īpašā fotoizstādē Latvijas Dzelzceļa muzejā no 29.augusta. Šķēres kā simbolu dāvināsim dažādām institūcijām. "Salasīšanās" notiks Gaismas pils piegulošajā teritorijā - plecu pie pleca ar skatu uz vienu lielāko grāmatu Latvijas vēsturē," norāda LNB atklāšanas svētku radošais direktors Gatis Mūrnieks.

Gaismas pils atklāšanas pasākumi tiešraidē būs skatāmi Latvijas Televīzijā un sabiedrisko mediju portālā Lsm.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti