Rīta Panorāma

Grupas "Auļi" spēka dziesmas

Rīta Panorāma

Intervija ar postfolkloras grupa "Rikši"

Lāčplēša dienas svētku programma

Lāčplēša dienai veltītie pasākumi un tiešraides

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Atzīmējot Lāčplēša dienu, piektdien, 11.novembrī, Latvijā norisinās vairāki atceres un svētku pasākumi, kurus varēs arī vērot tiešraidēs lsm.lv un Latvijas Televīzijā. Tradicionāli Doma baznīcā notiks šai dienai veltīts ekumēniskais dievkalpojums, daudzviet Latvijā būs arī ziedu nolikšana pie pieminekļiem un lāpu gājiens. Savukārt vakarā Rīgā būs svecīšu nolikšana pie Valsts prezidenta pils, bet Cēsīs iedzīvotāji no svecēm veidos Latvijas kontūru.

Pasākumi Rīgā un citviet:

  • Ar Lāčplēša dienai veltītu ekumēnisko dievkalpojumu Doma baznīcā plkst. 9.00 no rīta atklās virkni piemiņas un svētku pasākumu, kas veltīti Latvijas valsts armijas uzvarai pār Bermonta karaspēku 1919.gadā, karaspēku padzenot no Rīgas.
  • Plkst. 11.00 Valsts prezidents un premjerministrs piedalīsies svinīgajā ziedu nolikšanas ceremonijā Rīgas Brāļu kapos, bet plkst. 13.00 dienā notiks ikgadējā militārā parāde. Savukārt Ādažu militārajā bāzē atklās Nacionālo bruņoto spēku kritušo karavīru piemiņas vietu.
  • Vakarpusē Rīgā, Jelgavā, Rēzeknē, Liepājā un citviet Latvijā cilvēki dosies lāpu gājienā, bet vakarā galvaspilsētā, iepretim Valsts prezidenta pilij, noliks svecītes, pieminot brīvības cīnītājus.
  • Savukārt Cēsīs, pils parka estrādē, iedzīvotāji no svecēm veidos mirdzošu Latvijas kontūru.

Lāčplēša dienai veltītie pasākumi
00:00 / 00:58
Lejuplādēt

Tiešraides lsm.lv un Latvijas Televīzijā "LTV1"

Plkst. 9.00 tiešraide no Doma baznīcas

  • Lāčplēša dienai veltītajā dievkalpojumā uzrunu teiks Nacionālo bruņoto spēku (NBS) virskapelāns Elmārs Pļaviņš, muzicēs NBS orķestra grupa. Ekumenisko pateicības dievkalpojumu ar savu klātbūtni, svētību, lūgšanām un svētrunu pagodinās Viņa Eminence Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs. Dievkalpojumu muzikāli krāšņāku darīs Latvijas Pareizticīgās Baznīcas vīru koris "Logos".

Plkst. 12.55 tiešraide no NBS un Iekšlietu ministrijas vienību militārās parādes pie Brīvības pieminekļa

  • Parādi komandēs  Gaisa spēku aviācijas bāzes komandieris pulkvedis Armands Saltups.  To pieņems valsts bruņotā spēka augstākais pavēlnieks, Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Militāro parādi  komentēs Latvijas Kara muzeja direktores vietnieks pētniecības darbā  Juris Ciganovs, uzsverot, ka 11.novembris Latvijas brīvības cīņās ir tikai viena epizode, saistīta ar Rīgas atbrīvošanu. Būtiski atcerēties, ka Latvijas armija par savas valsts brīvību necīnījās viena – tai bija sabiedroto atbalsts no Igaunijas, Polijas, Lietuvas, arī  britu – franču flote.

Plkst. 17.30 tiešraides no 11. novembra svētku vietām un pasākumiem

  • Kad Liepājā no Jāņa Čakstes laukuma aizvīsies iespaidīga, pāris tūkstošu liela lāpu straume, lāpnešu vidū būs arī Reinis Ošenieks.
  • Cēsīs  pils parka estrādē iedzīvotāji veidos mirdzošu Latvijas kontūru, un to ar savu svecīti  un labām domām papildinās arī Uģis Joksts.
  • Gaismas gājienā, kas Jelgavā dosies no Oskara Kalpaka ielas uz Lāčplēša pieminekli, piedalīsies arī Dāvids Ernštreits.
  • Savukārt Rēzeknē pie pieminekļa "Vienoti Latvijai" kopā ar visiem būs Edgars Raginskis, lai gan stāstītu, gan izdziedātu piemiņas brīdi kritušajiem karavīriem.
  • Rīgas Brāļu kapos Imants Frederiks Ozols izjautās ļaudis, kas šurp nāk ar ziedu vai sveci, vai kādu dzimtas stāstu.
  • Tradicionālam  notikumam – Svecīšu sienai 11.novembra krastmalā līdzi sekos Gundars Rēders un Jānis Geste. Kā aizsākās šī tradīcija, godinot Latvijas brīvības cīnītājus, ar kādām domām un noskaņām šurp nāk cilvēki šodien, ko viņi stāsta saviem bērniem, kādas dziesmas dzied - par to reportāžās no galvaspilsētas svinību centrālās vietas – Svecīšu sienas pie Rīgas pils mūriem.

Valsts svētku laikā arī Bauskas, Iecavas un Vecumnieku novadā daudz vietējo iedzīvotāju iniciatīvu, Latvijas Radio pastāstīja laikraksta “Bauskas dzīve” galvenā redaktore Anita Rozentāle.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti