Riga IFF - līdzās kino seansiem tikšanās ar filmu veidotājiem, meistarklases un diskusijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Nedaudz vairāk kā nedēļa, un Rīgā sāksies vērienīgākais šī gada kino notikums - otrais Rīgas Starptautiskais kinofestivāls. Desmit dienu laikā tas piedāvās noskatīties vairāk nekā 80 jaunu filmu, kas tapušas gan Latvijā, gan tuvākās un tālākās ārzemēs. Līdzās kino seansiem notiks arī tikšanās ar filmu veidotājiem, meistarklases un diskusijas.

Pērn Rīgā notika Eiropas kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonija, to gaidot, Rīgā tika sarīkots pirmais Rīgas Starptautiskais filmu festivāls (Riga IFF). Kā izrādījies, tas bijis labs atspēriena punkts šāda plaša vēriena kino pasākumam Latvijā.

Arī šogad festivāls turpina dzīvot un arī šogad tā programma ir ļoti bagātīga, piedāvājot kino jaunumus, daļa no kuriem ir laureāti. To vidū būs Kannu kinofestivāla sensācija - ungāru filma "Saula dēls", kas tiek uzskatīta par vienu no iespaidīgākajām filmām par holokaustu.

Rīgas festivāla programmā būs arī pazīstamā itāļu režisora Nani Moretti jaunākais veikums - aizkustinošā drāma "Mana māte", kas nominēta "Zelta palmas zaram", rumāņu režisora Radu Žudes dramatiskais stāsts "Aferim!", kas vēsta par čigānu statusu Rumānijā un par ko režisors saņēmis Berlīnes "Sudraba lāci", kā arī Asifa Kapadijas jaunais dokumentālais darbs "Eimija", kas vēsta par dziedātājas Eimijas Vainhausas likteni.

Kopumā programmu veidos vairāk nekā 80 filmu - gan pilnmetrāžas kino darbi, gan īsfilmas, kas dos ļoti labu iespēju iepazīt šī brīža Eiropas kino virzību un daudzveidību. "Dažādas filmas - greznas, nopietnas, stilīgas, dramatiskas. Atšķirīgs šai programmai ir tas, ka tajā nav vieglprātīgu filmu šī vārda komerciālā nozīmē," programmu raksturo kinokritiķe Daira Āboliņa.

Lai skatītājiem filmu klāstā būtu vieglāk orientēties, programma sadalīta astoņos tematiskos blokos. Viens no tiem ir konkursa filmu programma, kurā par Rīgas festivāla balvu sacentīsies kopumā astoņas filmas - visas tās ir Baltijas jūras reģiona valstu filmas, daļa no tām jau izpelnījusies starptautisku ievērību.

"Tā būs Islandes filma "Auni", kas nupat izpelnījās lielu ievērību Kannu festivālā, tad ir filma "Miers mūsu sapņos" - lietuviešu lielmeistara Šarunas Bartas darbs, tad filma "Mustangs", kas nupat pretendē teju uz visām pieejamajām balvām, arī uz Eiropas Kinoakadēmijas balvu, tā ir arī Francijas nominācija "Oskaram"; kā arī filma, kas nupat bija Venēcijas festivālā un tagad pavisam karsta būs pie mums - Sergeja Lozņicas filma "Notikums"," stāsta festivāla radošā direktore Sonora Broka.

Īpaša būs festivāla sadaļa "Artdocfest", kas piedāvās ieskatu neatkarīgajā krievu dokumentālajā kino un ko uz Rīgu atvedis festivāla "Artdocfest" prezidents Vitālijs Manskis, jo Krievijā šo filmu izrādīšana ir apgrūtināta. "Mēs savu programmu redzam kā iemeslu diskusijām, un, ticiet man, noskatoties šīs filmas, diskusijām patiešām pamata netrūks. Pēc katra filmas seansa skatītājiem būs iespēja tikties ar filmu veidotājiem un iesaistīties sarunās par filmas tēmu," norāda Vitālijs Manskis.

"Artdocfest" programmā iekļauta filma par narkomānijas problēmu Krievijā, vairāki stāsti par Ukrainas notikumiem, kā arī par šodienas situāciju Čečenijā, kur dzīve aizvien rit trauslā līdzsvarā starp mieru un karu.

Festivāla piedāvājumā ir arī filmas bērniem un jauniešiem, speciāla īsfilmu programma, vēsturiskā retrospektīva un vēl citas sadaļas.

Festivāla atklāšanas gods uzticēts jaunajai Uģa Oltes dokumentālajai filmai "Dubultie svešinieki". Režisora iecere bijusi no malas paraudzīties uz etnisko problēmu Latvijā. Lai to izdarītu, viņš devies uz Gruzijas dienvidiem pie Armēnijas robežas, kur šī problēma izpaužas daudz saasinātākā formā, jo tur desmit procento gruzīnu jāsadzīvo ar 90 procentiem armēņu.

Otrais Rīgas Starptautiskais kinofestivāls sāksies 15.oktobrī un ilgs līdz 25.oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti