Nepārtrauktu jaunatklājumu ceļš fotomākslinieka Andra Zēgnera dzintaram veltītā izstādē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Nepārtrauktu jaunatklājumu ceļš - tā fotomākslinieks Andris Zēgners raksturo darba procesu pie izstādes "Saules akmens", kas veltīta dzintaram. Izstādi veido lielformāta fotogrāfijas, kurās dzintars redzams tuvplānā, atklājoties jaunā un neparastā veidolā. Izstādes pamatā ir filozofisks vēstījums par laiku, kas miljonu gadu garumā dzintarā ierakstījis savu vēstījumu.

"Tiešām tā ir ļoti unikāla, interesanta izstāde. Dzintaru tādā veidā vēl neviens nav fotografējis, es neko tādu neesmu redzējis," tā izstādes atklāšanā Londonā ekspozīciju raksturo Latvijas vēstnieks Lielbritānijā Andris Teikmanis, piebilstot, ka Andra Zēgnera fotogrāfijas skatītāju iedvesmo un raisa ļoti interesantas asociācijas.

"Ir pilnīgi neticami brīžiem, ka tas viss var būt tikai dzintars, dzintara gabals. Ir sajūta, ka tā ir daļa no kosmosa. Patiešām, man liekas, visi skatītāji, kas redzēja šo izstādi, guva lielu baudījumu un neatkārtojamu iespaidu," uzsver Andris Teikmanis.

Andra Zēgnera fotoizstādē dzintars redzams lielos tuvplānos, tādējādi paverot kādu noslēpumainu pasauli un atklājot daudz jauna par dzīvības noslēpumu un arī par laiku, kas sastindzis šajā zeltainajā saules akmenī.

Arī pašam autoram dzintara savdabīgā vizualitāte bijusi atklājums. Viņš pie izstādes strādājis ar milzīgu azartu: "Man šie atklājumi ir jauna vizualitāte, jauna pasaule un jauna tēlu sistēma, ko es ieraudzīju šajā prātam netveramajā 40 miljonu gadu attālumā. Šī matērija - dzintars - un tās brīnumainās radībiņas, kuras ir apstādinājis laiks, vai, precīzāk sakot, šie dzintara sveķi, tas liek vilkt paralēles, piemēram, ar cilvēka dzīvi vai ar tiem ļaudīm, kas dzīvoja Pompejā, un pēkšņi sastinga katrs savā dzīves pozā. Tāpat arī šeit, šis mazais, teiksim, ziediņš vai kukainītis savā skrējienā, no mana viedokļa, ir kustības dinamika, kompozīcija, darbs ar gaismu. Tas ir tas, kas rada šo vīziju."

Darbu noskaņā būtiska loma ir arī dzintara tonalitātei - gaišai un saulaini siltai. "Tā ir brīnišķīga tonalitāte, šis medaini dzeltenais, oranžais, sārtais, sarkanais. Tā ir brīnišķīga, dzīva, ļoti enerģētiska, impulsējoša krāsu vide, kas cilvēku aicina uz sarunu, uz komunikāciju," saka Andris Zēgners.

Izstādes atklāšanā Londonā apmeklēja arī Rodnijs Redklifs, pirmā Rīgas mēra Džordža Armitsteda mazmazdēls. "Brīnišķīgi radītas bildes. Es biju pārsteigts, iepazīstot seno vēsturi, ko šīs fotogrāfijas atklāj - ar kukaiņiem un dažādiem dabas elementiem . Liela nozīme šajos darbos ir gaismai, kas, radoši pielietota, izgaismo šo neparasto pasauli. Tas ir kaut kas īpašs un unikāls - šāds izstādes formāts. Es daudz esmu redzējis dzintarus juvelieru veikalos, bet nekad līdz šim nebiju redzējis šādu fotogrāfiju kolekciju. Tas bija vienreizējs piedzīvojums," iespaidos dalās Rodnijs Redklifs.

Izstādes autors Andris Zēgners ir ļoti pateicīgs Latvijas Dabas muzejam un Liepājas muzejam, kas viņam deva iespēju strādāt ar savām dzintara kolekcijām.

Kā vēstīts, Andra Zēgnera fotoizstāde "Saules akmens" Londonā, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas telpās tika atklāta 15.aprīlī. No Londonas izstāde pavisam drīz uzsāks ceļu uz Luksemburgu, lai 4.maijā, Latvijas valsts neatkarības svētkos jau būtu skatāma Luksemburgas Noiminsteres abatijā. Maija nogalē tā atkal ceļos uz Londonu, Zeltkaļu centru, kur būs apskatāma kopā ar Ivetas Vecenānes tekstilu un Latvijas mākslinieku darinātajām dzintara rotām.

Izstāde iekļaujas Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē programmā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti