Liepājā tapusi dokumentāla īsfilma «Glābēji»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Filma ir veidota par glābēju ikdienas darbu, rādot šīs profesijas specifiku, kad vīriem jāspēj strādāt ekstrēmos apstākļos. Glābēji ne tikai dzēš ugunsgrēkus, palīdz ceļu satiksmes negadījumos, pilda ūdenslīdēju uzdevumus un veic vēl citus darbus. Filmu veidojis Roberts Vītols.

„Maz biju saistīts ar ugunsdzēsējiem. Es dzīvoju stereotipos - kā liela daļa. Liekas, ka viņi visu dienu dīvānā guļ un neko nedara, bet, uzņemot šo filmu, es sapratu, cik tas ir grūti -  visu dienu jāmācās, ir lekcijas, tad apgūtais jānostiprina praksē.” Tā saka liepājnieks Roberts Vītols, kurš savulaik ir absolvējis Jauno mēdiju mākslas programmu Liepājas Universitātē. Viņa video darbi jau kļūst arvien atpazīstamāki ne tikai Liepājas mērogā vien. Filma „Glābēji” ir jaunākais viņa un filmu studijas kolēģu veikums. Robertam filmas tapšanas laikā radies neviens vien secinājums par glābēju darbu:

„Vajadzīga dūša, lai to visu paciestu. Vēl saprotu, ka mēs esam drošībā. Viņi ir labi sagatavoti dažādām situācijām un spēj rīkoties.”

Filma atspoguļo VUGD Kurzemes reģiona brigādes Liepājas daļas darbu augsta stresa apstākļos  – kā vīri strādā zem ūdens, meklējot cilvēkus, palīdz no avarējušām automašīnām izvilkt iesprostotus cietušos, dzēš liesmas. Filmā izmantoti gan pašu glābēju filmētie videomateriāli, gan Roberta Vītola filmētie kadri, lai precīzāk parādītu glābēju darba specifiku un ar to saistītos riskus. Īsfilmu papildina glābēju intervijas.

„Pēc tiem dokumentālajiem kadriem es sapratu, ka man būs viss, kas vajadzīgs, ko es gribu. Tur ir tā pa īstam. Daudz kas bija jāizņem ārā, jo ugunsdzēsējiem tas adrenalīns rodas ugunsgrēka brīdī, tur tad nāk ārā leksika un viss pārējais,” stāsta  Vītols.

Filmā tiek rādīta arī Liepājas glābēju ikdiena, piemēram, kā vīri paši gatavo pusdienas. 

Filmai mūziku radījis jaunais mākslinieks KASHUKS.  Dokumentālās īsfilmas ”Glābēji” scenārija autore ir Līga Ratniece–Kadeģe . Filma tapusi sadarbībā ar Liepājas domi un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Kurzemes reģiona brigādes Liepājas daļu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti