Dienas ziņas

Rundāles pilī uzziedējis banānkoks

Dienas ziņas

Uzsākta kampaņa par atbildīgu pārtikas patēriņu

Pašvaldības apspriež finanšu izlīdzināšanas modeli

Pašvaldības apspriež finanšu izlīdzināšanas jauno modeli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas Pašvaldību savienība valdes ārkārtas sēdē nolēmusi lūgt neatkarīgu izvērtējumu Finanšu ministrijas piedāvātajam jaunajam pašvaldību finanšu izlīdzināšanas modelim. Tas izstrādāts, lai panāktu vienmērīgāku finanšu situāciju pašvaldībās un mazinātu reģionālo nevienlīdzību. Taču, vai sasniegs cerēto mērķi – tas vēl ir diskutējams. Un par to spriež gan Rīgā, gan reģionos.

Likumprojekta autori pirmos uz tikšanos aicināja bijušā Madonas rajona un apkārtējo teritoriju pašvaldību vadītājus, kuri atzīst, ka pēdējos gados atšķirība starp Pierīgas, lielo pilsētu un attālāko reģionu pašvaldībām izveidojusies ļoti liela.

Likums par pašvaldību finanšu izlīdzināšanu ir pieņemts vēl pirms novadu reformas - 1998. gadā. Tā kā tas vairs nespēja pildīt sākotnējos uzstādījumus, kopš 2010. gada valsts budžeta likumā tiek paredzēts speciāls pagaidu risinājums pašvaldību ar zemiem ieņēmumiem atbalstīšanai, ko savukārt nosaka vairākās kārtās pēc dažādiem kritērijiem, veidojot sarežģītu un grūti pārskatāmu sistēmu. Jaunā likumprojekta autori uzsver, ka Finanšu ministrijas izstrādātais jaunais modelis būs vienkāršs, saprotams un viesīs lielāku skaidrību, plānojot pašvaldību finanses.

„Šī finanšu izlīdzināšana ir vienkāršota, ir ievēroti daži ļoti būtiski principi pašvaldībām, un tas arī ļauj šo finanšu perspektīvu sarēķināt, kas finansiāli ar pašvaldību būs pēc gada, pēc diviem, pēc pieciem gadiem,” uzskata finanšu ministrs Jānis Reirs.

Jaunais modelis tapis sadarbībā ar īpaši šim likumprojektam izveidotu pašvaldību konsultatīvo padomi. Tiesa, modelis vēl prasa iedziļināšanos, taču jau tagad liela daļa gan lielu, gan mazu Madonas puses novadu vadītāju to vērtē gana atzinīgi.

„Domāts par finanšu izlīdzināšanu, lai ir pietiekams finansējums esošā finanšu formāta ietvaros visām pašvaldībām,” tā to saprot  Andrejs Ceļapīters, Madonas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs.

Arī Cesvaines novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Vilnis Špats  iestājas par modeļa maiņu: „Es domāju, ka iepriekšējo modeli vajadzēja mainīt. Pašlaik tas izskatās ne slikts priekš tiem, kas esam tie nabadzīgākie.”

Ērgļu novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Guntars Velcis: „Pirmais iespaids ir samērā labs, jo, ņemot vērā, ka neviens izlīdzināšanas modelis nebūs absolūts un pilnīgs, tad šis ir maksimāli pa vidu trāpījis.”

Jaunā likumprojekta autori tiksies ar pašvaldību pārstāvjiem visos Latvijas reģionos. Finanšu ministrija ir gatava jauno pašvaldību finanšu izlīdzināšanas modeli virzīt apstiprināšanai Saeimā, lai tas stātos spēkā 2016.gadā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti