Pusdiena

Plaisu dēļ nodarbībām slēgts Daugavpils Valsts ģimnāzijas sporta komplekss «Vaduguns»

Pusdiena

Pusdiena 22.10.2016

Paraksta līgumu par gāzes vada būvi starp Igauniju un Somiju

Paraksta līgumu par gāzes vada būvi starp Igauniju un Somiju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

"Cauruļvads, kas savieno," tā Baltijas gāzes starpsavienojumu starp Igauniju un Somiju piektdien, 21. oktobrī, nodēvēja Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājs Žans Klods Junkers. Līgums par šī gāzes cauruļvada izveidi piektdien no rīta oficiāli tika parakstīts Briselē.

Līdz ar jau apstiprināto starpsavienojumu starp Lietuvu un Poliju šis gāzes vads nodrošinās, ka Baltijas reģions ir pilnībā savienots ar pārējo Eiropu. Tomēr bez papildu sašķidrinātās dabasgāzes termināļu izbūves Krievija tik un tā paliks galvenais gāzes piegādātājs reģionā.

Cer izbūvēt līdz 2019. gadam

Ja celtniecības darbi ritēs pēc grafika, tad 2019. gadā starp Igauniju un Somiju tiks izbūvēts jauns gāzes starpsavienojums. Projekta nosaukums ir "Balticconnector". Tā mērķis ir savienot Baltijas valstis un Somiju ar pārējās Eiropas enerģētikas tirgu, nodrošinoties pret Krievijas monopolu.

Tāpat kā ar citiem līdzīgiem projektiem, šis gāzes vads par 75% tiek finansēts no Eiropas Savienības fondu līdzekļiem, akcentēja Somijas premjers Juha Sipila.

"Šodien, uzliekot parakstus, mēs padarām vienoto Eiropas enerģētikas tirgus par realitāti.

Turklāt Baltijas valstīm un Somijai ir būtiski, ka mums nākotnē būs dažādi gāzes piegādes avoti. Šis starpsavienojums ir būtisks solis ceļā, lai izveidotu vienoto enerģētikas tirgu, kā arī lai paaugstinātu piegāžu drošību Baltijas jūras reģionā," teica Sipila.

Cer uz sašķidrinātās gāzes termināli

Pašreiz Krievija ir vienīgais dabasgāzes piegādātājs Somijā. Arī Baltijas valstīs gāze lielākoties nonāk no "Gazprom". Sašķidrinātās dabasgāzes terminālis, kas varētu radīt alternatīvu piegādes avotu, pašlaik atrodas tikai Lietuvā.

Tomēr Igaunija cer, ka savienojums ar Somiju padarīs tās tirgu pievilcīgāku investoriem, kuri vēlas būvēt jaunu sašķidrinātās dabasgāzes termināli.

Jo ar vienu termināli būs iespējams sasniegt patērētājus gan Baltijas valstīs, gan Somijā.

"Pirms gada līdzīga vienošanās tika parakstīta starp Lietuvu un Poliju, lai izveidotu gāzesvadu starp šīm valstīm. Šodien tiek sperts nākamais ļoti nepieciešamais un loģiskais solis, lai likvidētu vēl vienu pārrāvumu un savienotu Igaunijas un Somijas gāzes tirgu. Līdz ar to, ja jūs tagad paskatīsieties uz karti, tad redzēsiet, ka mūsu reģions kļūst pilnībā savstarpēji savienots. Un tas rada priekšnosacījumus godīgai konkurencei," uzsvēra Igaunijas premjers Tāvi Reivass.

Kopējās "Balticconnector" projekta izmaksas ir 187 miljoni eiro. Igaunijā gāzes vada garums būs 50 kilometri, Somijā - 22 kilometri, bet Baltijas jūras dzelmē tiks izbūvēts 80 kilometru garš posms.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti