Nakts ziņas

Šulcs: Latvijas prezidentūras prioritātes ir pareizas

Nakts ziņas

Eiropas Kinoakadēmijas balvas sadalītas

"Maxima LT" pārsūdzēs Konkurences padomes lēmumu

«Maxima» LT pārsūdzēs Konkurences padomes lēmumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas konkurences uzraugu rīcībā nav ziņu, ka lielveikalu tīkls MAXIMA Latvijā būtu izmantojis tādu aizliegto praksi kā Lietuvā. Jau stāstīts, ka Lietuvas Konkurences padome piemērojusi gandrīz 21 miljonu eiro naudassodu tirdzniecības tīklam "Maxima" un saldētās mīklas ražošanas uzņēmumam "Mantinga" par karteļa vienošanos.

Kā secinājusi Lietuvas konkurences padome, „Maxima” diktējusi savus noteikumus  piegādātājam. Saldētās mīklas ražotājs ”Mantinga” nedrīkstējis savu produkciju citiem tirdzniecības tīkliem pārdot lētāk nekā „Maxima”. Tas ierobežoja konkurenci tirgū un Lietuvas pircēju iespējas.

„„Maxima” ar šādu zemu cenu iegūst pircējus, apgrozījumu (..) Patērētājs zaudē iespēju  kaut kur citur dabūt lētāk šo te preci. Jo „Mantinga” nedrīkst nevienam, citam pārdot lētāk, jo tāda ir vienošanās ar „Maxima”. Acīmredzot „Mantinga” ir sanēmis kādus „bonusus”, citus labumus, ja ir piekritusi uz šādām  attiecībām, kas ir aizliegtas,” skaidro Konkurences padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama.     

Lietuvas „Maxima” pārstāve Latvijai Televīzijai  norādīja, ka Lietuvas konkurences padomes lēmumam nepiekrīt un plāno to pārsūdzēt. „Mums tas bija jaunums. Šādu risinājumu negaidījām. Mēs to nesaprotam. Izmeklēšanas procesā mēs sniedzām visu informāciju un dokumentus, pēc kuriem ir skaidrs, ka pārkāpumu nebija. Mēs analizējam šo lēmumu  un izskatām iespēju vērsties tiesā,” skaidro tirdzniecības preses sekretāre Renāte Saulite.

Arī Latvijā jau kopš 2008.gada ir aizliegts tirdzniecības tīkliem ļaunprātīgi izmantot savu iepirkuma varu pret piegādātājiem. Mazumtirdzniecības tīklu darbību un attiecības ar piegādātāju konkurences uzraugi īpašu uzmanot. „Attiecībā uz Latviju šāds pārkāpums nav konstatēts. Es pieļauju, ka mēs esam preventīvi ļoti nopietni darbojušies. Man gribas ticēt, ka „Maxima” ir ņēmusi vērā to, ko runājām pirms 2008. gada, kad tikāmies nepārtraukti par šiem grozījumiem. Mēs pētījām līgumus, skaidrojam prakses, kas ir aizliegts (..) Es domāju, ka Latvijā Maxima ļoti labi apzinās, ko drīkst, ko nedrīkst,” norāda Ābrama.

„Maxima” veikalos Latvijā pārdot daudz lietuviešu produktu un preču, un ja konkrēto produktu iepirkums no Lietuvas „Maxima” grupas būtu nonācis arī veikalos Latvijā, Lietuvas konkurences padome būtu informējusi Latvijas konkurences uzraugus.

Taču neko nevar izslēgt - ja preču piegādātājiem zināmi gadījumi, ka lielveikalu tīkli uzspiež neatļautas vai negodīgas vienošanās, Konkurences padome aicina

par to ziņot kaut vai anonīmi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti