Graudkopjus «nopļāva» vairāku apstākļu sakritība; LTVC iesaka atrast atbalsta iespēju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Šogad pamatīgus zaudējumus graudkopjiem radīja vairāku faktoru sakritība, un, lai gan situācija budžetā neliecina par iespējam segt graudkopju zaudējumus, būtu jāatrod kāds risinājums, kā viņus atbalstīt, Latvijas Radio raidījumam „Pēcpusdienā” atzina   Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Ingūna Gulbe.

Kooperatīva "VAKS" valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons  raidījumam „Pēcpusdiena” pastāstīja, ka graudkopjiem zaudējumus radīja graudu cenu svārstības, kas atkarīgas no pasaules graudu ražas, un šogad pasaulē raža ir laba, līdz ar to cenas Latvijā nokrita pat par 25% - 30%  salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu.

Taču, ja šogad būtu tikai graudu cenu svārstības, „tā nebūtu liela sāpe, tam jābūt gataviem”, taču zaudējumus  nes arī kailsals, bija nepieciešams pārsēt lielas platības, turklāt ražas novākšanas laikā bija lietavas, kas palielināja kaltēšanas izmaksas, stāstīja Jansons.

Viņš norādīja, ka graudkopjiem varētu palīdzēt bankas, ja tās būtu pretimnākošākas; kādu palīdzību mēģinās sniegt arī  kooperatīvi, varbūt valsts varētu palīdzēt ātrāk izmaksājot tiešmaksājumus vai piedāvājot atbalsta institūcijas „Altum” kredītus. 

„Vienkāršāk būtu prasīt finansējumu, bet pašreizējā situācijā, saprotams, ka tas ir sarežģīti” atzina Jansons, solot, ka lauksaimnieki ar valdību runās arī par iespējamu finansiālo palīdzību un arī par apgrozāmo līdzekļu piešķiršanu no „Altum”.

Gulbe savukārt uzsvēra, ka šogad graudkopjiem sezona nebija labā, „visi faktori sakrita īsā laika posmā, lielai daļai zemnieku situācija ir smaga". Lai gan lauksaimniecība ir augsta riska bizness un vēlme pārāk strauji attīstīties iedzinusi stūrī daudzus saimniekus, tomēr šajā situācijā „ir jārunā un jādomā par atbalstu”.

Jau ziņos, ka graudu cenu samazinājums, ziemāju pārsēšana un papildus kaltēšanas izmaksas slapjās ražas dēļ Latvijas lauksaimniekiem šogad esot radušies zaudējumi 220 miljonu eiro apmērā. Tā lēš Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijā, aicinot situācijas risināšanā iesaistīties Zemkopības ministriju un valdību.

Pārtikas kviešu cenas no 2013.gada janvāra līdz šā gada septembrim samazinājušās par 86,30 eiro par vienu graudu tonnu jeb 36,6%. Septembrī ir piedzīvota zemākā pārtikas kviešu cena  - 149,5 eiro par tonnu; 2012.gadā šajā laikā pārtikas kviešu cena sasniedza 520 eiro par tonnu.

Šogad graudaugu ziemāji cieta kailsalā - pēc tam, kad sals nopostīja ziemājus, zemniekiem 30% – 100% lauku nācās pārsēt. Savukārt vasarājus skāra karstais un sausais laiks, kas graudus ir padarījis sīkus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti