Ekonomists: Vissāpīgāk Eiropa justu rūpniecības preču embargo ieviešanu uz Krieviju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Gandrīz viss, kas no Eiropas un Latvijas tiek eksportēts uz Krieviju, ir rūpniecības preces. Līdz ar to embargo ieviešana tām nozīmētu teju pilnīgu eksporta apstāšanos uz Krieviju, intervijā Latvijas Radio raidījumā „Krustpunktā” saka bankas "Citadele" galvenais ekonomists Zigurds Vaikulis.

Vissāpīgāk gan Latvijai, gan visai Eiropai būtu rūpniecības preču embargo. Savukārt politologs Ivars Ījabs piebilst, ka arī farmācijas preču ievešanas liegums būtu nepatīkams Latvijai.

Vaikulis norāda, ka no Latvijas kopējā eksporta uz Krieviju pārtikas preces ir 10%. Turklāt līdz šim skartās Krievijas sankcijas skar tikai daļu no tām.

Kopumā raksturojot Rietumu un Krievijas savstarpējās sankcijas, Ījabs norāda: „Rietumi nenobīsies, tas ir skaidrs. Bet nelaime tāda, ka arī Krievija nenobīsies.” Latvijai būtu jāatbalsta sankciju iniciatīvas, ja redzams, ka tas var panākt situācijas uzlabošanos Ukrainā un Krievijas attieksmē. Bet esot skaidrs, ka Krievija savu rīcību uzreiz nemainīs, norāda politologs.

Ekonomists Vaikulis gan piebilst, ka šajā situācijā ir ļoti būtiski redzēt makroekonomisko kontekstu. Krievijas ekonomika bija ļoti sliktā stāvoklī jau pērn, jo šī valsts ir ļoti atkarīga no naftas un citiem resursiem, kuru cenas nepieauga. „Ir sankcijas vai nav sankcijas, Krievijas ekonomika pērn otrajā pusē jau bija stagnācijā un šogad tā jau ieslīga recesijā,” norāda Vaikulis. Tādēļ arī Latvijas eksportam pērn bija vērojams kritums.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti