Pēcpusdiena

Biržas cenas elektrībai pērn ir bijušas izdevīgākas nekā fiksēto līgumu cenas

Pēcpusdiena

Saeimas deputāti labprāt atturas vai nepiedalās balsojumos

Portālā "Manabalss.lv" atbalstīts priekšlikums ceļa nodokli iekļaut degvielas cenā

Asociācija: Iniciatīva par ceļa nodokļa piesaisti degvielas patēriņam balstās uz mītu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Iniciatīva par ceļa nodokļa piesaisti degvielas patēriņam balstās mītā, kurā teikts, ka Igaunijā šāda sistēma it kā pastāv, intervijā Latvijas Radio programmā „Pēcpusdiena” sacīja Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas vadītājs Mārtiņš Stirāns.

Portālā „Manabalss.lv” jau vairāk nekā 11 000 parakstu ir ieguvusi iniciatīva, kurā rosina atcelt esošo ceļa nodokli autotransportam un izveidot tā iekasēšanu ar reālo degvielas patēriņu pēc Igaunijas un Lietuvas parauga. „Igaunijā un Lietuvā ceļa nodokli iekasē ar katru reāli nopirkto un patērēto degvielas litru. Latvijā to iekasē nesamērīgi lielā apmērā, neiedziļinoties vai mašīna, pēc nodokļa apmaksas, brauc vai stāv veselu gadu,” rakstīts iniciatīvā portālā „manabalss.lv”.

Stirāns Latvijas Radio gan uzsvēra, ka Igaunijā šāda nodokļa degvielas cenā nav. „Tur [Igaunijā] tāda nodokļa cenā nav (..) Arī Lietuvā tāda nav. Visi nodokļi, kas ir pie degvielas [visās Baltijas valstīs], ir līdzvērtīgi,” saka Stirāns.

Viņš norāda, ka Igaunijā pastāv ceļu fonds, ko veido 80% līdzekļu, kas iegūti degvielas akcīzē. Šāds fonds būtu jāatjauno arī Latvijā. „Tagad viss ir kopējā katlā [visi nodokļos iegūtie līdzekļi kopā budžetā] un, protams, ka visiem no kopējā katla nepietiek,” pauž Stirāns.

Viņš arī brīdināja, ja patiešām Saeima pieņemtu iniciatīvā prasīto, tad degviela Latvijā kļūtu dārgāka.

Portāla „Manabalss.lv” pārstāve Annija Ermansone paredzēja, ka iniciatīvas autors savu ideju ar visiem parakstiem iesniegs Saeimā, ja politiķi nereaģēs uz jau iepriekšējiem priekšlikumiem.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti