ZZS rosina uzglabāt latus arī pēc eiro ieviešanas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem un 8 mēnešiem.

Ceturtdien Saeima skatīšanai komisijās varētu nodot likuma projektu, kas paredz arī pēc eiro ieviešanas uzglabāt latu monētas un banknotes. Priekšlikumu glabāt pret eiro iemainītos latus vismaz piecus gadus iesnieguši Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāti. Latvijas Banka gan norāda, ka šādu likumu izpildīt būs praktiski neiespējami.

Latvijas nacionālās valūtas uzglabāšanas likums - šādi sauc Saeimas deputātu garabērnu, kas paredz latu banknotes un monētas uzglabāt Latvijas Bankas seifos, nevis samalt vai pārkausēt. Par latu glabāšanu arī pēc eiro ieviešanas runāts jau labu laiku. Tomēr zaļzemnieku deputātu iesniegums ir līdz šim reālākais mēģinājums to panākt .

Viens no likumprojekta iesniedzējiem, Saeimas deputāts ZZS frakcijā Raimonds Vējonis neslēpj, ka reaģē uz iedzīvotāju satraukumu: „Latu uzglabāšanas likumprojektu ZZS iesniedza vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, iedzīvotāji ļoti satraucas, ka pārejam uz eiro un kas notiksies ar latiem. Otrkārt, daudzām valstīm, kas pārgāja uz eiro, ar pirmo dienu nesākās nacionālās valūtas iznīcināšana. Treškārt, pašreizējais brīdis nav tas izdevīgākais iestāties eirozonā.”

Deputātu teiktajam īsti nepiekrīt Latvijas Banka, kam plānots likt uzglabāt latus un santīmus. „Neviena Eirozonas valsts nav saglabājusi valūtu, kuru tā izņēmusi no apgrozības apmaiņā pret eiro,” norāda Latvijas Bankas preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis.

Ja sen virmojošo ideju par latu uzglabāšanu realizē, jārēķinās arī ar daudziem izaicinājumiem. Piemēram, Latvijas Bankas seifos vieta jau rezervēta eiro, un trīs mēnešos jaunu glabātuvi uzcelt nav iespējams. „Tur ir divi aspekti: cik tas ir tautsaimnieciski jēdzīgi un cik tas ir tehniski izpildāmi. Par to ekonomisko aspektu - ir ļoti maz ticams, ka nākamo gadu laikā Latvijai varētu nākties eirozonas problēmu dēļ atgriezties pie latiem. Otrs, cik tehniski iespējams šobrīd ir saimniekot ar eiro un latiem. Proti, Latvijas Bankas naudas glabātuve Pārdaugavā ir būvēta, lai apsaimniekotu un apgrozījumā laistu vienu valūtu un nevis vairākas,” skaidro Grāvītis.

Jautāti, ko darīs, ja likumu pieņems, Latvijas Banka norāda uz deputātiem, kam būtu pirms likuma pieņemšanas jāizdomā, kā to ieviest dzīvē. Paši likumprojekta autori atzīstas - arī nav rēķinājuši, cik latu glabāšana varētu maksāt un ko reāli izdarīt, ja rosinātais likums tiek pieņemts.

„Konkrēti aprēķini, protams, nav. Grūti novērtēt, kādi tie varētu būt. Latvijas Banka, ja šis likumprojekts virzīsies uz priekšu, varētu precīzi iesniegt, kādi, viņuprāt, būtu šie izdevumi,” saka Vējonis.

Ja ceturtdien deputāti likumprojektu nodos skatīšanai komisijās, tā dodot zaļo gaismu tālākajam ceļam, Latvijas Bankai varbūt arī nāksies rēķināt, cik izmaksās latu uzglabāšana. Jāatceras gan, ka līdz mirklim, kad latu banknotes un monētas nomainīs eiro, palikuši mazāk nekā trīs mēneši.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti