Dienas ziņas

Daudzviet lauki uzarti līdz ceļa malai

Dienas ziņas

Cilvēcības un drosmes velobrauciens

Kurzemē Latvijas zemenes jau tirgū

Ventspils tirgū šogad pirmās pašmāju zemenes izķer pāris stundās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pirmās Latvijā audzētās zemenes pircējus nu gaida arī Kurzemē. Kaut arī cena pārsniedz desmit eiro, zemenes ir tā gaidītas, ka tiek izpirktas pāris stundās. Uz Ventspils tirgu pirmie zemenes šogad atveda Ūdrandes audzētāji – pavasaris bijis saulains, un pirmā sarkanā oga noplūkta 10. maijā.

"Vai tu jau esi ēdis pirmās Latvijas zemenes!?" – uz šādu jautājumu pozitīvi atbildēs tie, kam bijis laiks pamanīt pirmās vietējās zemenes tirgū, vai arī tie, kas nežēlo vairāk nekā desmit eiro par kilogramu sulīgo ogu, kas vairumā gadījumu tiek audzētas ekoloģiski tīros apstākļos.

Tāda ir arī Inetas un Rolanda saimniecība. Kad Ineta ieprecējās Ventspils pusē, bija jāizvēlas: dzīvot pilsetā vai laukos. Tā kā ģimenē aug vairāki bērni, izvēlējušies Ūdrandi, kas atrodas starp Pilteni un Ventspili. Tur pirms trīs gadiem sastādīts pirmais zemeņu lauks.

''Vienīgais, ko mēs varējām ar tiem maziem resursiem - sākt zemeņu biznesu. Pirmajā gadā iepirkām stādiņus par 200-250 latiem, nākamajā gadā pavairojām un pagājušogad izdomājām to siltumnīcu," norāda zemeņu audzētāja Ineta Zīle.

Šīs zemenes tiek laistītas pilienveidīgi ar siltu akas ūdeni, augšanas periodā tiek izmantots biomēslojums, bet raža tiek plānota no maija līdz augustam.

Šogad Zīļu ģimene uzbūvējusi pirmo plēves siltumnīcu, jo prakse rodas darot – pagājušajā gadā zemenes ienākušās vien pirms Jāņiem. Tiek stādītas agrās un Latvijā visvairāk iecienītās šķirnes.

"Sākumā bija tā, ka mēs izvēlējāmies 'Zefīru', 'Honeo' un pamazām pienāca klāt 'Sonāte'," teica ogu audzētāja, atzīstot, ka viņa ir zemeņu šķirnes 'Polka' cienītāja.

Lai no rīta uzspētu uz tirgu, zemenes vēlu vakarā lasa visa ģimene, citādi no rīta būtu jāceļas trijos, lai visu paspētu. Šogad darbam saimniecībā plānots piesaistīt vietējos skolēnus. Vai zemenes ienāksies maijā vai jūnijā, tas atkarīgs no saules. Trīs gadu laikā, kopš zemenes aug Ūdrandē, nav bijis trīs vienādu pavasaru.

"Grūti pateikt, kā būtu, ja mēs kaut ko citu audzētu, bet kaut kā gribējās to zemeni. No bērnības mamma audzēja to dobīti – man vienmēr bija par maz!'' atzinās saimniece.

Ikdienā Ineta ir grāmatvede, arī viņas dzīvesbiedrs Rolands dodas strādāt uz Ventspili. Tomēr ģimene šogad plāno atrast iespēju no saviem laukiem novākt vismaz 1000 kilogramu ogu. Ventspilī zemeņu tirgotāji sarodoties arvien vairak – no Talsiem, Kuldīgas, Usmas, bet pirmās ogas šogad atvedusi Zīļu ģimene.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti