Valdība konceptuāli vienojas atbalstīt uzņēmēju pārorientāciju no Krievijas tirgus ar teju 100 miljoniem eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem un 1 mēneša.

Valdība otrdien, 26. aprīlī, konceptuāli vienojās par jaunām atbalsta programmām uzņēmējiem Krievijas militārās agresijas pret Ukrainu izrietošo sankciju seku mazināšanai, informēja Ekonomikas ministrijā.

Ministrijā sola, ka tuvākajā laikā uzņēmējiem būs pieejami šādi jauni atbalsta instrumenti:

  • aizdevumi apgrozāmajiem līdzekļiem un investīcijām 39 miljonu eiro apmērā,
  • garantijas 22,5 miljonu eiro apmērā,
  • eksporta kredīta garantijas 1,3 miljonu eiro apmērā,
  • pašu kapitāla fonda vēl neizlietotais finansējums no valsts budžeta līdzekļiem 32,1 miljonu eiro apmērā tiks novirzīts investīcijām uzņēmumos to biznesa modeļa pielāgošanai, eksporta spējas uzlabošanai, jaunu tirgu iekarošanai, jaunām tehnoloģijām un procesu optimizācijai, kā arī produktu izstrādei Krievijas militārās agresijas pret Ukrainu krīzes apstākļos, piesaistot privātos finansētājus, tādējādi veicinot finansējuma pieejamību tirgū.

Lai atbalstu apmaksātu, tiks izmantots neizlietotais Covid-19 krīzes laikā piešķirtais budžeta finansējums. Ministrijā norādīja, ka tas ļaus nodrošināt tūlītēju atbalstu uzņēmējiem apgrozāmo līdzekļu nodrošināšanai un likviditātes stabilizēšanai. 

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (Nacionālā apvienība) norādīja, ka Krievijas militārās agresijas Ukrainā rezultātā sagaidāma vidēja un ilgtermiņa ietekme uz globālajām vērtību ķēdēm, publiskā sektora investīcijām, nevienlīdzības pieaugums starp cilvēkiem, uzņēmumiem un valstīm, kā arī būtiska ietekme uz energoapgādes drošību. Ministrs norādīja, ka, lai sniegtu atbalstu uzņēmējiem esošajā situācijā, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra jau šobrīd nodrošina pakalpojumus, kas ir vērsti uz uzņēmumu piegāžu ķēžu maiņu un tirgus pārorientāciju,

taču uzņēmumiem ir nepieciešams mērķtiecīgāks atbalsts apgrozāmo līdzekļu nodrošināšanai un likviditātes stabilizēšanai caur aizdevumiem, garantijām un investīcijām tirgus pārorientācijai un biznesa pielāgošanai.

"Šodien valdības pieņemtais lēmums ļaus uzņēmējiem pārvarēt pašreizējos un tuvākās nākotnes izaicinājumus – ar valsts palīdzību iegūt apgrozāmos līdzekļus ikdienas vajadzību nodrošināšanai, investīcijas darbības paplašināšanai un pārorientācijai uz jauniem eksporta tirgiem,” sacīja Vitenbergs.  

Lai nodrošinātu minēto atbalsta programmu darbību, jau tuvāko nedēļu laikā izskatīšanai Ministru kabineta sēdē tiks iesniegts likumprojekts “Krievijas militārās agresijas pret Ukrainu un tā rezultātā piemēroto sankciju un pretpasākumu izraisīto ekonomisko seku pārvarēšanas un tirgus pārorientācijas atbalsta likums”, kas paredzēs valdībai tiesības iepriekšminēto atbalsta programmu īstenošanai novirzīt Covid-19 krīzes programmām piešķirtos līdzekļus.

Aizdevumu, garantiju un eksporta garantiju atbalsta programmas plānots iesniegt izskatīšanai valdībā līdz jūnija sākumam, savukārt pašu kapitāla fonda programmu – līdz augustam.

Atbalsta programmas uzņēmējiem būs pieejamas pēc likumprojekta pieņemšanas Saeimā un atbalsta programmu saskaņošanas ar Eiropas Komisiju. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti