Pēcpusdiena

Pētījumā skaidros, kā HIV inficētie jūtas sabiedrībā

Pēcpusdiena

Valsts kanceleja izsludinājusi konkursu uz VID ģenerāldirektora amatu

Restorānu īpašniekus satrauc ugunsdrošības prasības āra terašu ierīkošanai

Ugunsdzēsēju prasību dēļ Vecrīgā sarežģījumi izvietot kafejnīcu vasaras terases

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem un 1 mēneša.

Latvijas Restorānu biedrība paudusi bažas, ka vairākiem Rīgas restorāniem tiek liegta iespēja uzstādīt vasaras terases, jo Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) sācis stingrāk ievērot 2016. gadā valdības pieņemtos ugunsdrošības noteikumus. Rīgas pilsētas būvvalde un VUGD gan sola katru gadījumu vērtēt atsevišķi.

Intervijā Latvijas Radio raidījumā “Pēcpusdiena” Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs skaidroja, ka VUGD uzraudzītie ierobežojumi saistīti ar piekļūšanu hidrantiem - ierīcēm, kuras paredzētas ūdens pievadei ugunsdzēsējiem. Noteikumi paredz, ka 3,5 metrus ap hidrantiem jābūt brīvai teritorijai. Pērn VUGD esot sācis skrupulozi un formāli uzraudzīt to, kā tiek pildīti 2016.gada noteikumi, kā arī sodīt uzņēmējus, kas tos pārkāpj.

Tāpēc rīkota tikšanās ar Restorānu asociāciju un VUGD, piedāvājot kompromisu risinājumus, taču no ugunsdzēsēju puses tie esot noraidīti. Būvvalde esot piedāvājusi noteiktajā 3,5 metru zonā nelikt koka grīdas, taču atļaut izvietot viegli pārvietojamus galdiņus un krēslus, kā arī piedāvāja 3,5 metros ieskaitīt ne tikai ielas braucamo daļu, bet arī ietvi. VUGD piedāvājumus esot noraidījis, un Vircava ieskatā ugunsdzēsēju argumenti esot pārspīlēti.

Būvvaldes vadītājs gan solīja katru gadījumu risināt atsevišķi un risinājumus apspriest ar asociāciju, VUGD un “Rīgas ūdeni”.

Rīgas Būvvaldes vadītājs Ingus Vircavs
00:00 / 01:01
Lejuplādēt

Saskaņā ar Rīgas Būvvaldes datiem, šīm prasībām varētu neatbilst 20 līdz 25 no aptuveni 145 Vecrīgā strādājošajām āra kafejnīcām. Līdz šim VUGD izrakstījis administratīvā pārkāpuma protokolus sešu Rīgā esošu restorānu īpašniekiem.

Pretējā gadījumā – ja āra terases izvietot neizdosies, virkne restorānu var neiegūt būtisku peļņu, norādīja Latvijas Restorānu biedrības valdes loceklis Ēriks Dreibants. Kā piemēru viņš minēja pavasarīgo laiku šonedēļ, kad Vecrīgā esošās āra kafejnīcas esot bijušas piepildītas, bet restorāni bez terasēm esot bijuši tukši.

Tāpat skrupulozāks VUGD skatījums nozīmējot, ka daļu terašu būtu jāpārveido, taču tas prasot gan līdzekļus, gan arī atbilstoši meistari nav tik viegli pieejami, pastāstīja Dreibants.

Savukārt VUGD Ugunsdrošības uzraudzības pārvaldes priekšnieks Dzintars Lagzdiņš skaidroja, ka Vecrīgā notiek ugunsgrēki un pērn glābējiem bijušas problēmas piebraukt pie notikumu vietām tieši āra kafejnīcu dēļ. Tāpēc VUGD negrib uzņemties risku, ka šādu terašu dēļ ugunsdzēsēji nevarētu sniegt palīdzību kādiem cilvēkiem.

Turklāt VUGD pieļauj iespēju izvietot viegli pārvietojamus galdiņus, ko nepieciešamības gadījumā kafejnīcu darbinieki varētu operatīvi novākt.

Taču katra situācija vērtējama atsevišķi un VUGD meklējot risinājumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti