Šveices referendums par prāvu garantēto ienākumu raisa bažas par nevēlēšanos strādāt un pabalstu tūrismu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem un 11 mēnešiem.

Šveicē notiek referendums, kurā balsstiesīgajiem iedzīvotājiem jāizsaka viedoklis par obligātiem minimālajiem ienākumiem visiem pilsoņiem, kurus viņiem valsts piešķirtu neatkarīgi no tā, vai viņi strādā vai ne. Ja šo iniciatīvu apstiprinās, Šveice kļūs par pirmo valsti pasaulē, kur ieviesīs šādu normu. Politiskās partijas gan ir dažādās domās par šo ideju, norādot, ka cilvēki tādējādi varētu nolemt nestrādāt. Turklāt Šveice tādā gadījumā varētu kļūt arī par ļoti pievilcīgu mērķi iebraucējiem, no kā gan valsts pēdējā laikā visiem spēkiem cenšas izvairīties.

Šo ideju Šveices sabiedrība apspriež jau vairāk nekā 30 gadu, taču atkal no plaukta to nocēlusi aktīva sabiedrības grupa, kurā darbojas radoši cilvēki, intelektuāļi. Viņi panākuši to, ka valdība atļauj sarīkot referendumu, kurā pilsoņiem jāizsakās, vai turpmāk ar likumu noteikt, ka obligāti visiem Šveices pieaugušajiem mēnesī ir jāsaņem ne mazāk kā 2500 Šveices franku, savukārt bērnu rīcībā jābūt ne mazāk kā 625 Šveices frankiem, kas ir teju tikpat, cik eiro.

Idejas atbalstītāji norāda, ka šajā gadsimtā lielu daļu darba, piemēram, rūpnīcās jau padara mašīnas, roboti, kam samaksa nav vajadzīga, un šāda automatizēta kārtība arvien pārņem arī citus tradicionālos darbus. Iniciatīvas grupas pārstāvji pat sarīkojuši visai plašas demonstrācijas. Cīrihes ielās idejas atbalstītāji iznākuši tērpušies kā roboti, saucot, ka ir laiks atbrīvot cilvēkus no piecu dienu darba nedēļas.

Lūk, kā akcijas nodomu raidorganizācijai BBC skaidro viens no tās dalībniekiem: „Roboti saka: „Mēs gribam, lai jums, cilvēkiem, būtu garantēti minimālie ienākumi. Mēs negribam savākt jūsu darbu un radīt jums ciešanas, bet gan darīt jūs brīvus. Šveicē, piemēram, no visiem darbiem, ko cilvēki veic, vairāk nekā 50% nav pienācīgi apmaksāti, piemēram, mājsaimniecībās, dažādos palīgdarbos, sociālajā jomā strādājošajiem. Ja būtu garantēts minimālais ienākumu līmenis, šie darbi būtu daudz labāk novērtēti.”

Politiskās partijas gan ir dažādās domās par šo ideju, norādot – ja cilvēkiem būtu garantēta tik prāva minimālās iztikas summa,  šādā situācijā varētu nolemt nestrādāt.

Turklāt Šveice tādā gadījumā kļūtu par ļoti pievilcīgu mērķi iebraucējiem. Par to ir pārliecināts Šveices parlamenta deputāts Luzi Stamms: „Mans galvenais pārmetums ir ļoti vienkāršs, ar atvērtajām robežām šī ir absolūti neiespējama lieta, īpaši Šveicei ar ļoti augstu dzīves standartu. Ja absolūti katram cilvēkam šeit piedāvātu šādu naudas summu mēnesī, tad būtu miljardiem cilvēku, kuri vēlētos pārcelties dzīvot uz Šveici.”

Analītiķi gan norāda, ka vismaz naudas ziņā Šveice tiešām šādu greznību kā garantēt noteiktus minimālos ikmēneša ienākumus vismaz tagad katram valstī dzīvojošajam tiešām varētu atļauties. Taču vēl pirms referenduma veiktās aptaujas liecina, ka vairums balsstiesīgo pilsoņu, ņemot vērā dažādos apstākļus, tomēr balsos pret šo iniciatīvu.

Ja referendumā šo priekšlikumu atbalstītu, Šveice būtu pirmā valsts pasaulē, kas būtu noteikusi šādu obligāto ikmēneša ienākumu līmeni. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti