Somijā nākamgad varētu palielināt akcīzes nodokli alkoholam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Somijas pašreizējās koalīcijas programmā paredzēta papildu 50 miljonu eiro iekasēšana budžetā no alkohola akcīzes nodokļa. Finanšu ministrs Mati Vanhanens Somijas ziņu aģentūrai "STT" sacījis, ka tas varētu nozīmēt šī nodokļa celšanu 2021. gadā.

Somijā nākamgad varētu palielināt akcīzes nodokli alkoholam
00:00 / 01:12
Lejuplādēt
Somijas finanšu ministrs Mati Vanhanens skaidrojis, ka jautājums par alkohola akcīzes nodokļa palielināšanu ietilps gaidāmajās sarunās par valsts budžetu. Pērn šis nodoklis Somijā netika paaugstināts, un valdības programmā nav norādīts precīzs laika posms, kādā plānots nodokli paaugstināt. Arī jautājums par grafiku būšot daļa no gaidāmajām sarunām, piebildis ministrs.

 

Daudziem somiem iecienīts alkohola iegādes galamērķis ir Igaunija, kurā alkoholiskos dzērienu var iegādāties lētāk. Tomēr vērojams, ka arvien vairāk somu alkoholu iepērk arī Latvijā. Pērn 14% no Somijā patērētā alkohola ticis importēts. Tagad gan tas krietni samazinājies koronavīrusa pandēmijas noteikto ierobežojumu dēļ, lai gan pēdējās nedēļās vismaz Tallinā somu tūristu kļuvis krietni vairāk.

Somijas koalīcijas programmā arī minēts, ka vismaz daļā no lēmumu pieņemšanas procesa par nodokļu paaugstināšanu jāņem vērā tieši ievestā alkohola apmērs valstī. Alkohola pārdošanas apjomi Somijā pērn samazinājās un šā gada pirmajos sešos mēnešos turpināja samazināties, krītot par 8%. Sarucis arī kopējais patēriņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti