Pieaug preču eksports, samazinās imports

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem un 6 mēnešiem.

Šī gada pirmajos deviņos mēnešos preču eksporta apjoms, salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo laika posmu ir palielinājies par 144,1 miljoniem eiro jeb 2%. Savukārt importa apjoms ir sarucis par 103,2 miljoniem eiro jeb 1,1%.

Par to portālu lsm.lv informēja Centrālā Statistikas pārvalde.

Aplēsts, ka šī gada pirmajos deviņos mēnešos Latvija ir eksportējusi preces 7,5 miljardu eiro apmērā. Savukārt imports bijis 9,3 miljardu eiro apmērā.

(Šeit un turpmāk: grafiki ir Centrālās Statistikas pārvaldes veidoti)

Preču ārējās tirdzniecības bilance ir nedaudz uzlabojusies – tās eksporta īpatsvars kopējās tirdzniecības apjomā ir sasniedzis 44,6%.

Šī gada deviņos mēnešos vislielāko preču apjomu – vairāk nekā divas piektdaļas no eksporta kopapjoma – izveda uzņēmumi, kuru galvenā pamatnodarbošanās ir vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība. Salīdzinājumā ar pagājušā gada janvāri – septembri šo uzņēmumu eksporta palielinājās par 24 miljoniem eiro jeb 0,8%.

Eksporta pieaugums bija vērojams arī būvniecības nozares uzņēmos – par 16,3 miljoniem eiro jeb 29,2%.

Vienlaikus otras lielākās nozares – apstrādes rūpniecības – uzņēmumu eksports samazinājās par 132,27 miljoniem eiro jeb 4,4%.

 

Arī importā vislielāko preču apjomu – vairāk nekā trīs piektdaļas no importa kopapjoma – ieveda uzņēmumi, kuru galvenā pamatnodarbošanās ir vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība. Tomēr, salīdzinot ar 2013. gada janvāri - septembri, šo uzņēmumu importēto preču apjoms samazinājās par 69,6 miljoniem eiro jeb 1,2%.

 

2014. gada deviņos mēnešos salīdzinājumā ar pērnā gada deviņiem mēnešiem kapitālpreču eksports ir pieaudzis par 2,4%, savukārt imports samazinājies par 6,1%. Šo preču īpatsvars eksportā bija 11,5%, bet importā - 12,8%. Kapitālpreces veido pamatlīdzekļi, izejvielas un citi materiāli, kas paredzēti tālākai pārstrādei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti