Pusdiena

Jau divi ASV Kongresa republikāņi kritizējuši prezidentu Trampu

Pusdiena

Sprādzienā Kijevā ievainots Ukrainas parlamenta deputāts

Saeima pirmajā lasījumā atbalsta nākamā gada valsts budžetu

Pēc opozīcijas kritikas Saeima apstiprina valsts budžetu pirmajā lasījumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pēc pamatīgas opozīcijas kritikas Saeima ar pozīcijas balsīm ceturtdien, 26. oktobrī, apstiprināja nākamā gada valsts budžetu pirmajā lasījumā. Līdz ar budžeta projektu deputāti atbalstīja vēl virkni to pavadošo likumprojektu. Parlaments budžetu pirmajā lasījumā skatīja divas dienas, jo trešdien, 25.oktobrī, to nepabeidza.

Budžetu pirmajā lasījumā atbalstīja 56 deputāti, bet pret bija 39. Neviens neatturējās.

Tāpat kā trešdien, arī ceturtdien Saeimas tribīnē pārsvarā kāpa opozīcijas deputāti, kuri netaupīja kritiku.

To, ka vairākas lietas budžeta projektā nav atrisinātas līdz galam, iepriekš nācies atzīst arī pašai valdībai. Piemēram, ir piešķirta nauda pabalstiem ģimenēm ar bērniem, bet kādi būs šie pabalsti – līdz galam nav skaidrs.

Līdzīgi ar citām lietām. Piemēram, pēc opozīcijas kritikas, ka piemirsts ieplānot aptuveni 55 000 eiro piešķiršanu probācijas klientu rehabilitācijai tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (Nacionālā apvienība) no Saeimas tribīnes pavēstīja, ka nepieciešamie līdzekļi tiks atrasti, kad budžets tiks skatīts galīgajā lasījumā. Opozīcija turklāt arī pārmeta valdībai, ka tā atkal vispār nav bijusi iesaistīta budžeta plānošanā.

Deputāti aizrādīja, ka tā sauktās deputātu kvotas, kas katram koalīcijas deputātam tradicionāli ļāva nelielas naudas summas novirzīt paša izraudzītam projektam, nevis esot atstātas pagātnē, bet gan noslēptas dažādās budžeta sadaļās. Tāpat tika kritizēts pārāk mazais finansējums ceļu remontiem, kā arī fakts, ka budžets tiek veidots ar deficītu, kas plānots 1% apmērā no iekšzemes kopprodukta.

Saeimas deputāte Inguna Sudraba (“No sirds Latvijai”) pauda, ka budžeta projekts nav izveidots sabiedrības interesēs. Viņasprāt, līdz ar šādu budžetu augs valsts parāds, kā arī birokrātiskais aparāts, kura atalgošanai valdība iecerējusi līdzekļus pasmelties no dažādām tautsaimniecības programmām.

Deputāts Sergejs Dolgopolovs (“Saskaņa”) atgādināja, ka valsts budžetā atkal nav nevienas skaidri redzamas reformas. "Bieži vien mēs uzskatām par reformu gadījumu, ja pie pūtējorķestra pievieno divas vijoles un arfu, mēs sauksim to par muzikālo reformu. Līdz ar to mēs mīņājamies uz vietas, runājot par reformām, bet nereformējot neko," norādīja Dolgopolovs.

Savukārt viņa partijas biedrs Ivars Zariņš (“Saskaņa”) pārmeta valdībai, ka tai nerūp parlamenta viedoklis un visi lēmumi pirms balsošanas jau ir pieņemti ārpus Saeimas.

ZZS deputāts Kārlis Seržants gan aicināja "Saskaņu" neaizrauties ar pozīcijas kritiku par budžeta pieņemšanu un opozīcijas neiesaistīšanu, jo Rīgas domē valdošā “Saskaņa” vēl mazāk iesaista opozīciju.

Tikmēr premjers Māris Kučinskis (Zaļo un zemnieku savienība) pēc budžeta pieņemšanas pirmajā lasījumā teica, ka viņš opozīcijas deputātu runās nav pamanījis kādas budžeta vājās vietas, kuras steigšus nāktos labot.

"Šoreiz nebija tāda pienesuma, ka varētu teikt: „Jā, es apzinos savas kļūdas, es tagad klusēšu, bet varbūt mēģināšu kaut ko labot.” Tas, kas tika minēts, ir tas, ko mēs paši zinām. Vai nu pārpalikums, vai nu prioritātes. Tā bija mūsu izvēle. Mēs izvēlējāmies šo ceļu. Un par kvotu meklēšanu – lai veicas!" noteica premjers.

Uz otro lasījumu vēl tikšot precizēta kārtība ģimenes pabalstu izmaksā un internātskolu finansēšanā. Salīdzinot ar pagājušo gadu, Kučinskis norāda, ka budžeta apstiprināšana norit mierīgāk, pateicoties tam, ka izmaiņas nodokļos tika apstiprinātas jau vasarā. "Ja tas vien būtu iespējams, tā varētu kļūt par Latvijas tradīciju – ja ir kādas izmaiņas nodokļos, izdara to atsevišķi un neatstāj uz budžetu. Šoreiz, man liekas, tas arī atmaksājās," norādīja Kučinskis.

Deputātiem laiks priekšlikumu iesniegšanai ir līdz 31. oktobrim. Pēc tam 9. novembrī plānots, ka deputātu idejas budžeta uzlabošanai vērtēs valdība, savukārt pēc tam Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija. Tās priekšsēdētājs Jānis Vucāns (Zaļo un zemnieku savienība) neuzskata, ka komisijas darbu atvieglos atteikšanās no "deputātu kvotu" principa. "Paskatīsimies, kas tiks iesniegts. Nevienam jau nav aizliegts, ne deputātam, ne visiem, kam ir tiesības sniegt priekšlikumus, dot jebkura veida priekšlikumu. Vienīgi mēs pieņēmām šo priekšlikumu iesniegšanas formu, kas nozīmē to, ka, ja kaut kur tiek prasīti kādi papildu izdevumi, ir jānorāda arī avots, kur nauda ņemama. Tas varbūt apgrūtina tādu īpaši populistisku priekšlikumu sniegšanu," norāda Vucāns.

Tiesa, viņš atzina, ka labojumi visdrīzāk būs. “Šīs debates, manā skatījumā, bija laba ceļamaize budžeta komisijai strādāšanai otrajā lasījumā. Protams, mēs sagaidām, budžeta komisija sagaida, ka tiks sniegti priekšlikumi, daļa no tiem jau tika pārrunāti arī izskatot budžeta paketes likumprojektus mūsu komisijā. Palika pāris likumprojektu, kur būs vajadzīgs ļoti nopietns darbs, bet šie likumuprojekti ir neatņemama budžeta paketes sastāvdaļa un viņu izņemšana radītu veselu virkni konsekvenču, kuras nebūtu tik viegli vienkārši atrisināt,” sacīja Vucāns.

Līdz ar valsts budžeta projekta apstiprināšanu pirmajā lasījumā deputāti atbalstīja virkni citus likumus pirmajā lasījumā - piemēram, PVN samazināšanu Latvijā raksturīgiem augļiem un dārzeņiem, pakāpenisku atteikšanos no pašreiz likumā noteiktā normālā pagarinātā darba laika mediķiem.

Vēl līdz oktobra beigām deputāti var iesniegt priekšlikumus budžeta uzlabošanai.

Jau ziņots, ka budžeta likumprojektu paketē iekļauti 30 dažādi likumprojekti. Lielākais finansējuma pieaugums – 235 miljonu eiro apmērā – nākamgad paredzēts veselības nozarei. Aizsardzības joma papildus saņems 126,8 miljonus eiro – finansējums šai jomai sasniegs NATO prasītos 2% no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP).

Valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi 2018. gadā plānoti 8,75 miljardi eiro, bet izdevumi – 8,95 miljardi. Deficīts plānots 1% apmērā no valsts iekšzemes kopprodukta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti