No 2023. gada pārtrauks Čeku loterijas darbību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

No 2023. gada pārtrauks Valsts ieņēmumu dienesta (VID) organizētās Čeku loterijas darbību. To paredz ceturtdien, 22. decembrī, Saeimā pieņemtais likumprojekts "Par Čeku loterijas likuma atzīšanu par spēku zaudējušu".

Čeku loterijas izbeigšanu atbalstīja 80 deputāti, bet 13 parlamentārieši no balsošanas atturējās.

Valdība šādus grozījumus virzīja "Čeku loterijas likumā", taču Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija sagatavoja alternatīvu, pēc satura līdzīgu likumprojektu "Par Čeku loterijas likuma atzīšanu par spēku zaudējušu".

Likumā noteikts, ka dalībai čeku loterijā var iesniegt līdz 2022.  gada 31.  decembrim izdotus čekus un ka čeku loteriju regulējošais likums zaudēs spēku 2023. gada 24. aprīlī. 

Čeku loterija tiks izbeigta līdz ar 2022. gada čeku gada izlozi, kas notiks 2023. gada februārī. Čekus varēs iesniegt līdz 2023. gada 5. janvārim, tādējādi janvārī notiks pēdējā mēneša izloze par decembri, un informācija par izlozē laimējušajiem čekiem tiks publicēta čeku loterijas tīmekļvietnē janvāra otrās nedēļas svētdienā. 

Savukārt 2023. gada februārī tiks organizēta 2022. gada izloze un informācija par gada izlozē laimējušajiem čekiem tiks publicēta 2023. gada februāra trešās nedēļas svētdienā. Spēlētājs, kura reģistrētais čeks tiks atzīts par laimējušo čeku, 30 dienu laikā no izlozes rezultātu publicēšanas dienas varēs pieteikties naudas balvas vai papildu balvas saņemšanai. 

Izvērtējot ieguvumus no čeku loterijas īstenošanas, secināts, ka sākotnēji tā bija vērtējama kā efektīvs rīks VID darbā un ēnu ekonomikas mazināšanas jomā, veidojot pircēju ieradumu ikdienā pieprasīt darījumu apliecinošus dokumentus. Tas pozitīvi ietekmēja arī valsts budžeta ieņēmumus. Sākumposmā iedzīvotāju iesaiste loterijā bija visai augsta, bet, pārejot pirmajai interesei, aktivitāte pakāpeniski mazinājusies.

Kāds dalībnieks šajos gados pamanījies iesniegt pat 2600 čekus. 

Ņemot vērā, ka čeku loterijas efektivitāte pilnībā bija atkarīga no iedzīvotāju aktīvas dalības tajā, tad, mazinoties sabiedrības interesei par loterijas izlozēm, to turpināt vairs nav lietderīgi, teikts likuma projekta anotācijā.

Likuma projekta autori arī norādījuši, ka loterijas organizēšanas laikā ir mainījušies un nostiprinājušies iedzīvotāju paradumi – prasīt čeku par sniegto pakalpojumu vai nopirkto preci, tādējādi veicinot ar nodokli apliekamu darījumu reģistrāciju un godīgu konkurenci.

Likums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.

Parlamentārietis Viktors Valainis (Zaļo un Zemnieku savienība) sēdē sacīja: “Šodien mēs varam tikai novērtēt to, ka tādā formā, kā tā šobrīd darbojas, tā nav sevi attaisnojusi. Arī Budžeta komisijā es uzdevu jautājumu par tiem ieņēmumiem, izdevumiem, kāda ir bilance, cik mēs tam tērējam, bet skaidru atbildi man neviens nevarēja sniegt. Labāk laicīgāk, ātrāk izbeigt, nekā turpināt un mēģināt kaut ko uzlabot.”

Savukārt Saeimas deputāte Skaidrīte Ābrama (“Progresīvie”) pauda: “Tas bija ieviests kā terminēts pasākums uz noteiktu laika periodu, kas ir tikai loģiski. VID ir atzinis, ka tas nav bijis efektīvs.  Es domāju – tas mums arī jārespektē.”

KONTEKSTS:

Čeku loterija tika uzsākta 2019. gada 1. jūlijā. Tās organizēšanas mērķis bija attīstīt godīgu konkurenci un nodokļu saistību labprātīgu izpildi, mudinot pircējus pieprasīt čekus un kvītis par iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem, lai tādējādi veicinātu nodokļu maksāšanas kultūras maiņu sabiedrībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti