Forumā Londonā vērtē Latvijas ekonomikas aktualitātes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Londonā sācies Latvijas ekonomikai veltīts biznesa forums ar Latvijas un britu ekspertu un investoru piedalīšanos. Savu redzējumu par Latviju kā investīciju zonu paudīs arī Lielbritānijas tirdzniecības un investīciju ministrs Lords Grīns. Konferencē izvērtēs vairākas Latvijas šā brīža ekonomikas aktualitātes, ceļu uz eirozonu, prognozes par izaugsmi, kā arī investīciju vidi un iespējas, kas varētu būt interesantas arī britu uzņēmējiem.

Latvijas ekonomikai veltītais biznesa forums Londonā vadošās finanšu ziņu aģentūras "Bloomberg" telpās pulcē dažādu nozaru aptuveni simt ekspertus, banku pārstāvjus un ministrus. No Latvijas šeit ir gan uzņēmēji, gan finanšu vides pārstāvji, ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, Latvijas vēstnieks Lielbritānijā Andris Teikmanis. Dienas gaitā tiek gaidīts ierodamies arī Lielbritānijas tirdzniecības un investīciju ministrs Lords Grīns.

Līdz šim forumā izskanējis vispārīgs vērtējums par Latvijas krīzes pieredzi. Investīciju organizācijas „Deutche Bank" pārstāve Dagmāra Lindere dalījās praktiskā pieredzē par to, kā pirms vairākiem gadiem strauji apsīka investīcijas Latvijā un kā šī situācija pēdējā laikā ir mainījusies.

Runātāji visai daudz pieskārās arī nerezidentu noguldījumiem Latvijas bankās un tam, kā to ietekmēs Latvijas pievienošanās eirozonai, līdz ar to nokļūstot Eiropas Centrālās bankas stingrākā uzraudzībā. Apspriests, vai Latvijas bankas izturēs tā sauktos stresa testus jeb stabilitātes kontroles.

Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs iesaistījās visai karstās diskusijās ar konferences vadītāju no "Bloomberg" aģentūras par nepieciešamo pievienošanos eirozonai - vai tas ir nepieciešams tagad, kad Latvijas ekonomika atgūstas. Uz to Rimšēvičs piezīmēja, ka Lielbritānijā erizonas kritika nav nekas neparasts.

"Bloomberg" pārstāvis un dalībnieki jautāja arī par to, kā situācija Kiprā ietekmēs Latviju. Proti, Kipra, kurā atrodas ļoti daudz Krievijas biznesa naudas, atceļot ierobežojumus finanšu kapitāla plūsmai. Vai tajā brīdi daudz no Krievijas naudas plūdīs uz Latvijas bankām un kā tas ietekmēs Latvijas situāciju? Rimšēvičs sacīja, ka šīm bažām nav pamata, jo līdzšinējā pieredze rādot, ka no Kipras uz Latviju plūduši tikai daži procenti un Latvija kā iespējamais promblēmpunkts tiekot uzskatīta nepamatoti. Par to tiešām raisījās visai asas diskusijas.

Viens no foruma mērķiem ir pievērst arī britu investoru interesi investīciju iespējām Latvijā. Tajā piedalās investori, kuri jau sadarbojas ar Latvijas uzņēmumiem. Lielbritānija pašlaik vēl nav pirmajā Latvijas ciešāko sadarbības partneru desmitniekā, Lielbritānijā ir 11. vietā.

Deutche Bank pārstāve Dagmāra Lindere sacīja, ka redz iespējas sadarboties ar kompānijām un īpaši ar tām, kas pāraug robežas un veido sadarbību Baltijas zonā vai vēl tālāk.

Dagmāra Lindere minēja arī privatizāciju, sakot, ka vēl ir gaidāmi privatizācijas procesi, kuros investīcijas varētu būt interesantas, un arī Latvijas pievienošanos eirozonai redz kā pozitīvu faktoru investoru interesei. Arī tām kompānijām, kas būtu ieinteresētas no Baltijas sadarboties ar Krieviju, jo vieglāku to padarīšot fakts, ka darījumi notiktu ar eiro, nevis ar latiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti