Fiktīvās firmas tirgo interneta sludinājumos par 2000 eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijā ekonomisko noziegumu apkarotāju ziņojumos par pieķertajiem grupējumiem bieži dzirdēts par fiktīvajām firmām, kuras izmanto kā starpniekus, lai izvairītos no nodokļu nomaksas. Tādus starpniekus izmantojot arī daži negodprātīgie lietoto auto tirgotāji, un LTV raidījums “Aizliegtais paņēmiens” noskaidroja, ka pie šādām fiktīvām firmām var tikt itin vienkārši.

Atliek tikai atvērt sludinājumu portālu ss.lv un tur var atrast piedāvājumus iegādāties šādas “tukšas” firmas.

Raidījuma komanda nolēma eksperimentā mēģināt sarunāt šādu firmu iegādi un, lai mēs būtu vērā ņemami pircēji, nolemts piedāvāt iegādāties uzreiz 30 kompānijas.

Ar kādu no sazvanītiem pārdevējiem drīz vien izdodas sarunāt arī tikšanos klātienē. Pārdevējam raidījuma pārstāvji stāstīja, ka firmām jābūt ar nominālu saimnieku, kurš atver kontu, bet rīkoties ar to varētu pircēji, aiz kuriem savukārt stāvot turīgi vīri, kas tirgo automašīnas un kas visu firmu iegādi gatavi apmaksāt.

Pārdevējs savukārt atklāja, ka parasti viena kompānija maksā aptuveni 500 eiro, aptuveni tikpat dārgs ir nominālais direktors. “Nu, jārēķinās, ka kompānija ar nominālo direktoru būs 1000, 1200 [eiro]. Ja tu gribi vēl kontu atvērt, tad tas ir vēl kādi pieci simti klāt..” stāstīja pārdevējs.

Viņš arī atklāja, ka viņam “jau tādi klienti ir bijuši, kas Vācijā tirgo mašīnas”.

Turklāt, ja firmas pērk vairumā – būs atlaide. Savulaik šādām starpniekfirmām izmantoja vietējos bezpajumtniekus, bet tagad, kā izrādās, modē nākuši kaimiņi – raidījuma satiktais pārdevējs stāstīja, ka viņam “strādā” Igaunijas iedzīvotāji.  

“Es zinu, ka baltkrievus, ukraiņus bieži vien ved. [..] Starp citu, es tev varu piedāvāt arī no Maskavas šitos te... armēņus, man tā liekas.  [..] Tikai tas būs dārgi.. Man būs jānoorganizē viņiem brauciens uz šejieni,” piedāvājuma nianses atklāja firmu tirgonis.  

Trīsdesmit firmas uzreiz pretimnākošais pārdevējs gan nesola sagādāt, tam vajadzīgs vairāk laika, bet kādas desmit viņš varētu nodrošināt. Arī ar notāriem visu sakārtos, ja būs tāda nepieciešamība.  

Kā daži negodprātīgie lietoto auto tirgotāji izmanto šādas starpnieku firmas un kādas vēl shēmas viņi izmanto, lai nebūtu jāmaksā nodokļi – skaties raidījumu “Aizliegtais paņēmiens” pirmdien, 4.aprīlī, plkst. 19.30 LTV1un internetā www.replay.lv. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti