ES noteiktajā termiņā nevienojas par nākamā gada budžetu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu valdības un Eiropas Parlaments pirmdienas vakarā pēc garām sarunām noteiktajā termiņā nespēja vienoties par bloka nākamā gada budžetu, tādēļ ierēdņiem būs jāizstrādā jauns priekšlikums.

"Vienošanās par ES budžetu nav, ES Komisija prezentēs jaunu 2015.gada budžeta projektu," mikroemuāru vietnē "Twitter" paziņoja EP Budžeta komisija.

ES dalībvalstis un EP ir iesaistīts garās sarunās par apmēram 140 miljardu eiro sadali nākamajā gadā. Tāpat pusēm ir jāvienojas par parāda maksājumiem 2014.gadā - un pat par agrākiem gadiem -, lai gan viedokļi ir atšķirīgi par to, kas ir jāsamaksā steidzamāk.

"Mums ir nepieciešama konkrēta atbilde par nepanesamo problēmu ar nesamaksātiem rēķiniem, kas krājas uz komisijas galdiem," paziņoja eiroparlamentārietis no liberāļu spārna un sarunu vedējs Žans Artuī. Viņš piebilda, ka maksājumu kavēšana, apdraud "ES uzticamību un vairo eirofobu argumentus".

Tā kā vienošanās netika panākta noteiktajā termiņā - līdz pulksten 1 pēc Latvijas laika otrdienas naktī - ES līgumi noteic, ka Eiropas Komisijai (EK) ir jāiesniedz jauns ierosinājums, ko tā darīs tuvāko dienu laikā.

Sarunas par ES budžetu bieži vien notiek nokaitētā gaisotnē, jo dalībvalstis izjūt lielu spiedienu savā zemē par ES birokrātijas tēriņu samazināšanu, kas nereti tiek uzskatīti par pārāk lieliem.Šogad situāciju saasināja arī strīds par dalībvalstu iemaksu pārrēķinu, kad Lielbritānijai Brisele prasīja veikt papildu iemaksu 2,1 miljarda eiro apmērā, ko tā atteicās darīt līdz noteiktajam termiņam 1.decembrī.

Strīds pastiprināja Lielbritānijas noskaņojumu izstāties no bloka, tomēr tai kopā ar citām valstīm, kuras saniknoja papildu iemaksu pieprasījums, piemēram, Nīderlandi un Itāliju, panāca, ka samaksas termiņš tiek pagarināts līdz septembrim un maksājums tiks pieņemts pa daļām.

Neskatoties uz panākto vienošanos, tai vēl ir nepieciešams saņemt EP apstiprinājumu, kas gaidāms kopā ar kopējo apstiprinājumu visam ES 2015.gada budžetam.

EK ir ierosinājusi, ka nākamgad bloka budžets sasniegs 140 miljardus eiro - par 3,3% vairāk nekā šogad. EP vēlas paplašināt ES programmas, jo īpaši jaunākās un mazāk attīstītās bloka dalībvalstīs, tādēļ uzstāj, lai bloka budžets nākamgad sasniegtu 146,4 miljardus eiro jeb pat 8,1% vairāk nekā šogad. Tāpat apspriesti tiek maksājumi par iepriekšējo gadu parādiem, kuru kopējo summu daži eksperti lēš ap 30 miljardiem eiro.

EP norādīja, ka vēl 4,7 miljardi eiro ir nepieciešami "steidzamo izmaksu" segšanai, bet dalībvalstis ir gatavas maksāt vien daļu no šīs summas.

Nevienojoties par ES budžetu, no 1.janvāra bloks varēs tērēt vien divpadsmito daļu no pašreizējā budžeta mēnesī, līdz tiks panākta vienošanās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti