EK sāk izmeklēšanu pret Lietuvas dzelzceļu par demontēto sliežu ceļu uz Latviju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem un 2 mēnešiem.

Eiropas Komisija (EK) ir sākusi oficiālu izmeklēšanu pret Lietuvas dzelzceļa uzņēmumu "AB Lietuvos geležinkeliai" (LG), lai noskaidrotu, vai tas, demontējot sliežu ceļu, ir ierobežojis konkurenci Lietuvas un Latvijas dzelzceļa pārvadājumu tirgū un pārkāpis ES noteikumus, kas aizliedz dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, LR un LTV pavēstīja EK pārstāvniecībā Latvijā.

EK norāda, ka tiek vērtēts, vai sliežu ceļa demontāža varēja liegt klientiem iespēju izmantot citu dzelzceļa uzņēmumu pakalpojumus kravas pārvadājumiem starp Lietuvu un Latviju. Tomēr procedūras sākšana nenozīmē, ka tiek iepriekš pieņemts, ka pārkāpums tiešām noticis.

Pamatojoties uz sūdzību, EK 2011. gadā veica pārbaudi LG telpās. Tagad EK izmeklēšana vērsta uz to, lai izskatītu sliežu ceļa demontāžu un LG vēlāko rīcību.

Komisija atgādina, ka LG 2008. gada septembrī pārtrauca izmantot sliežu ceļu, kas savieno Lietuvu un Latviju. Mēnesi vēlāk LG šo sliežu ceļu demontēja, un kopš tā laika tas nav atjaunots. Līdz ar to ir samazinājies dzelzceļa savienojumu skaits starp Lietuvu un Latviju starptautiskajiem kravu pārvadājumiem.

Šāda rīcība varētu ierobežot konkurenci Lietuvas un Latvijas dzelzceļa pārvadājumu tirgū un jo īpaši liegt klientiem iespēju nosūtīt dzelzceļa kravas uz Latviju, izmantojot citu dzelzceļa uzņēmumu pakalpojumus, informēja EK. Komisijā arī norādīja, ka līgums par Eiropas Savienības darbību aizliedz ļaunprātīgi izmantot dominējošu stāvokli, ja tādējādi tiek ietekmēta tirdzniecība vai tiek ierobežota konkurence.

Par sākto izmeklēšanu EK ir informējusi uzņēmumu LG, kā arī Lietuvas un Latvijas konkurences iestādes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti