Eirozonas valstis ievieš vienotus standartus pārrobežu bankas maksājumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Eiropas Savienība (ES) ir spērusi vēl vienu nozīmīgu soli, lai nodrošinātu vienota tirgus darbību banku pakalpojumu un norēķinu jomā. Ar 1.augustu eirozonas valstīm bija jāievieš vienoti standarti un prasības tiešā debeta maksājumu nodrošināšanai Vienotās eiro maksājumu telpas jeb SEPA ietvaros.

Pārrobežu bankas maksājumiem ES jābūt veicamiem tikpat vienkārši un lēti kā iekšzemes pārskaitījumiem - šāds mērķis 2008.gadā tika izvirzīts Vienotajai eiro maksājumu telpai jeb SEPA. Banku sektors gan šo reformu, no kuras lielākie ieguvēji būs patērētāji un uzņēmēji, iepriekš centās atlikt, jo agrāk bankas uz ievērojami dārgāko pārrobežu pārskaitījumu rēķina varēja gūt papildu ienākumus. Tomēr ar 1.augustu gandrīz visās eirozonas valstīs SEPA ieviešana ir noslēgusies.

„Pirmais augusts ir galīgais termiņš, lai eirozonas dalībvalstīs tiktu ieviests Vienotās eiro maksājumu telpas tiesiskais ietvars, nosacījumi un standarti. Tas radīs īstu vienotu Eiropas tirgu neliela apjoma maksājumu segmentā eiro valūtā, kura ietvaros pārskaitījumi, tiešie maksājumi un debeta maksājumi starp dalībvalstīm būs tikpat vienkārši kā vienas valsts ietvaros. Tas sāks strādāt visās eirozonas valstīs no 1.augusta un attieksies uz visiem eiro darījumiem valstīs, kas nav eirozonā no 2016.gada 31.oktobra,” skaidro Eiropas Komisijas pārstāvis Džonatans Tods.

Eiropas Komisijas pārstāvis arī uzsver, ka viens no SEPA mērķiem, ir veicināt konkurenci banku sektorā un dot iespēju iedzīvotājiem izmantot arī citu ES valstu kredītiestāžu piedāvātos pakalpojumus. „SEPA mērķis ir ievērojami veicināt pārrobežu norēķinus eiro valūtā iedzīvotāju un uzņēmēju vidū, kā arī būtiski palielināt konkurenci banku sektorā. Mēs arī aicinām iedzīvotājus un citus interesantus iepazīties ar nule publicēto ziņojumu par SEPA, kurā esam centušies atbildēt uz biežāk uzdotajiem jautājumiem,” norāda Eiropas Komisijas pārstāvis.

Latvijā pievienošanās SEPA tiks pabeigta gadu pēc eiro ieviešanas - no 2015.gada 1.janvāra, kad, līdzīgi kā šobrīd pārējās eirozonas dalībvalstīs, arī notiks pāreja uz SEPA tiešā debeta maksājumu izmantošanu. Tiesības ieviest šo elementu vēlāk nekā citas eirozonas valstis, Latvija ieguva kā pēdējais eirozonas jaunpienācējs, jo SEPA nosacījumi paredz, ka jaunajām eirozonas dalībvalstīm tiek dots gadu ilgs pārējas periods.

Tomēr, iespējams, būtiskāko soli pretī dalībai vienotā maksājumu tirgū Latvija jau ir spērusi, pievienojoties eiro - kā iepriekš, pusgadu pēc eiro ieviešanas, atzina Finanšu ministrijas pārstāve Sanita Bajāre. Jau pievienojoties eiro zonai, Latvija ieguva ievērojami lētākus pārskaitījumus. „Var minēt vairākus, kā vienota banku pārskaitījumu sistēma atvieglos dzīvi. Piemēram, ja kāds strādās ārzemēs, viņam nebūs jāatver jaunu bankas kontu šajā valstī un viņš varēs saņemt algu bankas kontā savā mītnes valstī. Vienkāršāki maksājumi arī atvieglos preču un pakalpojumu iegādāšanos internetā visā Eiropas Savienībā, bet uzņēmumi iegūs no tā, ka maksājumiem visā Eiropā nebūs vajadzīgs vairāk kā viens bankas konts,” skaidro Bajāre.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti