Eiropa pēc Trampa solītajiem muitas tarifiem vērsīsies pret vairākiem ASV zīmoliem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Eiropas Savienība  gatavojas atbildes pasākumiem pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps ir paziņojis, ka noteiks ievērojamus muitas tarifus tērauda un alumīnija importam. Arī Pasaules Tirdzniecības organizācija un Starptautiskais Valūtas Fonds ir brīdinājis, ka šie tarifi ASV nāks tikai par sliktu. Eiropas Savienība vēl savu nodomu pilnībā neatklāj, taču jauni muitas tarifi varētu skart vadošus ASV preču zīmolus.

"Mēs nepaliksim vienaldzīgi, kad tiek apdraudēta Eiropas rūpniecība un darbavietas,” reaģējot uz ASV prezidenta Donalda Trampa paziņojumu, sacīja Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers. Viņš to nosaucis par rīcību, kas atgādina karu. 

Eiropa gatavo atbildi ASV solītajiem importa tarifiem
00:00 / 01:28
Lejuplādēt

Atsaucoties uz Komisijas prezidenta sacīto, viņa pārstāvji norāda, ka Eiropas Savienība tagad gatavo ievedmuitu vairākiem arī Eiropā ļoti pazīstamiem ASV zīmoliem, tostarp motociklu ražotājam "Harley-Davidson", "Levi's" džinsiem un citiem.

ASV prezidents Donalds Tramps par tarifu palielināšanu pirms dažām dienām pavēstīja Baltajā namā, tiekoties ar metālrūpniecības uzņēmu vadītājiem. Rīkojumu viņš gatavojoties parakstīt nākamnedēļ un tas paredzēs 25% muitas tarifu noteikšanu tērauda importam un desmit procentu tarifu noteikšanu alumīnija importam. Tās abas ir ļoti būtiskas jomas Eiropas Savienībai un īpaši vienam no lielākajām eksportētājām Vācijai. Tādēļ strauji reaģējuši Vācijas politiķi un nozares pārstāvji.

Vācijas ārlietu ministrs Zigmārs Gabriēls aicinājis Eiropas Savienību uz stingru reakciju,

bet Vācijas rūpniecības federācijas BDI prezidents Dīters Kemfs sacījis, ka atbalsta Eiropas Savienības plānus, taču nevajadzētu arī sākt tirdzniecības karu. Uz stingru rīcību aicinājis arī Austrijas kanclers Sebastians Kurcs.

Pēc ASV prezidenta paziņojuma ar satraukumu reaģējusi Pasaules Tirdzniecības Organizācija un Starptautiskais Valūtas fonds, sakot, ka šādu jaunu muitas tarifu noteikšana nenāktu par labu tieši pašām ASV. Abas organizācijas aicinājušas Vašingtonu atturēties no šā soļa. Taču ASV prezidents Donalds Tramps ar ierakstu interneta sociālās saziņas vietnē „Twitter” licis saprast, ka savas domas nemainīs.

Tramps raksta: „Mums ir jāaizsargā mūsu zeme un mūsu strādnieki. Mūsu tērauda rūpniecība ir ļoti sliktā stāvoklī. Ja jums nav tērauda, jums nav arī valsts”. Kādā citā ierakstā viņš arī norādījis, ka ASV šobrīd zaudē miljoniem dolāru tērauda tirdzniecībā ar ikvienu valsti, un tāpēc šajā ziņā tirdzniecības kari ir labi un viegli uzvarami.

Pasaules Tirdzniecības organizācija arī norādījusi, ka vispirms šādos gadījumos starp valstīm būtu jānotiek diskusijām, taču izskatās, ka ASV prezidents šādu soli pagaidām neapsver.

Trampa nodoma kritiķi arī norāda, ka tarifu celšana nebūs veids, kā radīt jaunas darba vietas, bet drīzāk sadārdzinās preču cenas.

Eiropas Savienība un Kanāda šobrīd ir tās, no kurām ASV visvairāk importē tēraudu un alumīniju. Trešajā vietā ir Dienvidkoreja. Neapmierinātību par Trampa lēmumu ir paudis arī Kanādas premjerministrs Džastins Trudo un citu tirdzniecībā ar ASV iesaistīto valstu vadītāji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti