Eiro Latvijā: Latu kredīti un depozīti tiks automātiski konvertēti eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Mūsdienās reti kuram nav bankas konta, maksājuma kartes vai pat vairāku karšu. Ļoti daudziem ir arī lielāks vai mazāks kredīts vai kāda uz nomaksu iegādāta prece. Taču svarīgi ir zināt, ka saistībā ar banku pakalpojumiem un eiro ieviešanu gandrīz visas darbības kontos notiks automātiski.

Gluži tāpat kā darba un dažādu pakalpojumu līgumi, arī tie, kas parakstīti, noformējot kredītu vai līzingu, paliek spēkā un nav jāpārslēdz. Ja runājam par kredītiem ar fiksēto procentlikmi – kredīta likme paliks tieši tāda pati arī pēc eiro ieviešanas, un ikmēneša maksājuma summu banka automātiski pārrēķinās no latiem uz eiro pēc oficiālā maiņas kursa 0,702804. Klientiem pašiem nekas īpašs nebūs jādara, vien turpmākie kredītmaksājumi       notiks nevis latos bet eiro.

„Ja tā ir bijusi mainīgā likme, tad pirmajā reizē, kad pēc spēkā esošā līguma ir jāpārskata likme, esošā piesaiste latu naudas indeksam tiks nomainīta uz eiro naudas indeksu. Tas būs vienīgais. Pievienotā likme nemainīsies. Arī tas notiks automātiski, un cilvēkam uz banku nav atsevišķi jādodas un līgums nav jāpārslēdz," skaidro  Latvijas Komercbanku asociācijas pārstāve Baiba Melnace.

Arī nevienas bankas maksājumu kartes darbība eiro dēļ netiek pārtraukta. Ja karte derīga vēl, piemēram, divus gadus, tad tā arī būs. Ja kartes derīguma termiņš beidzas tieši nākamajā janvārī, ir vērts laikus pieteikties saņemt jauno karti pa pastu, lai gada sākumā nebūtu jāstāv rindā bankā vai lai nepaliktu bez elektronisko norēķinu iespējām. Visi lati, kas glabājas bankas kontos – gan maksājumu, gan depozītu -, gadumijā tiks automātiski konvertēti uz eiro.  Arī – tikai un vienīgi pēc oficiālā kursa un bez komisijas maksas. Būtībā tas nozīmē – visi latu konti vienkārši tiks pārveidoti par eiro kontiem, un kontu numuri paliek nemainīgi.

„Ja cilvēkam ir bijuši līdz šim vairāki konti, piemēram, latu konts un eiro konts, tad sanāk, ka viņam pēc jaunā gada būs divi eiro konti. Tad ir iespēja divu  mēnešu laikā – līdz februāra beigām - bez maksas pārskaitīt naudu no viena konta uz otru un slēgt vienu kontu, ja uzskata, ka divi nav vajadzīgi," stāsta Melnace.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti