Dārzeņu audzētāji jau domā par sēklu iegādi nākamai sezonai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem un 6 mēnešiem.

Kamēr šovasar izaudzētie kartupeļu, burkāni, sīpoli, kāposti sašķiroti, glabājas pagrabos un nonāk tirdzniecībā, dārzkopji jau sāk domāt par sēklām, ko sēt un stādīt nākamajā gadā. Pēc pāris mēnešiem sāksies rosība, bet šobrīd ir īstais laiks, lai uzzinātu par jaunām šķirnēm un labāko stādāmo materiālu, lai tirgū varētu konkurēt un izaudzētais rastu savu pircēju.

Tirgotāji un zemnieki šobrīd pircējiem izpārdot  saražoto šogad, arī pagrabi ar veltēm pilni. Tirgojot dārzeņus Daugavpils zaļajā jeb zemnieku tirgū, Ilūkstes novada zemnieks Edgars stāsta,  ka raža mērāma tonnās: “Simts tonnu kartupeļu šogad. Kāposti pāri trīsdesmit tonnām. Burkāni šogad švakāk ražoja. Bietītes arī pie trīsdesmit tonnām. Sīpoli – divdesmit tonnas. (..) Protams, [nākamā sezona] ir jāplāno. Jāskatās, kas nav gājis, varbūt kaut kas jauns jāmeklē, lai būtu ko piedāvāt.”

“Mēs tagad mācāmies to kvalitāti iznest tādā līmenī kā ir poļu, leišu prece. Jebkurā gadījumā tā būs vietējā, uz vietas audzētā, un tas jau ir daudz vērtīgāk, tuvāk patērētājam,” saka Daugavpils un Ilūkstes novadu Lauku konsultāciju centra vadītājs Guntars Melnis. Arī viņš norāda, ka zemniekiem jāseko tirgus situācijai un jāspēj piedāvāt īsto un labāko – konkurētspējīgāko preci. Un tagad ir īstais laiks padomāt par stādāmo materiālu nākamajam gadam.

Melnis arī pārliecināts, ka mūsu zemniekiem ir priekšrocības un svarīgākais – laikus izvērtēt tirgus situāciju: “To jau parāda zaļais vakara tirdziņš, kur tirgotāju kļūst arvien vairāk. Un sortiments palielinās – viņi vairs netirgo tikai tomātus, gurķus, arī bietītes, zirņus. Tas nozīmē, ka ir interese par dažādību dārzeņu audzēšanā.”

Turklāt tirgus zemniekiem, izvērtējot cenu politiku, ir interesantāks, nekā piedalīšanās iepirkumos, saka  paši zemnieki. Tāpēc būtiskas ir rūpes par kvalitāti un jaunu stādāmo materiālu – sēklu, kuru laicīgi jāiegādājas. “Par sēklu ir laicīgi jāpiesaka. Un ja iekavēsies, tad var dabūt ne to, ko vēlies. Desmit procenti kartupeļu sēklu ir jāpērk – tas ir obligāts nosacījums. Kartupeļu noiets ir, meklēju jaunu. Tur nedrīkst apstāties, visu laiku jāiet uz priekšu – jāmeklē, jāinteresējas. Tiklīdz apstāsies un izdomās, ka ar šo pietiek, var gadīties, ka viss mainās. Vienmēr jābūt rezervītei,” saka bioloģisko dārzeņu ražojumu zemnieks Ainārs Jonāns.

Šobrīd dārzeņu audzētājiem ir īstais laiks, kad gan izvērtēt savas iespējas dārzkopībā un dārzeņu tirdzniecībā, gan iegādāties to sēklas materiālu, kas nesīs pienesumu nākamajā ražas gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti