Eiro fokusā

Diskusijas par atbalstu tūrisma nozarē turpinās

Eiro fokusā

Liepājas lidosta jebkurā mirklī gatava nodrošināt regulāros avioreisus

Ārkārtas situācijas laikā nepalielinās ātro kredītu ņēmēju skaits

Covid-19 krīzē aizdevēji piešķir kredītbrīvdienas; sarūk «ātro kredītu» apmērs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Covid-19 krīzes dēļ Latvijas komercbankas līdz šim piešķīrušas kredītbrīvdienas 11 362 kredītņēmēju par kopējo summu 757 miljoni eiro. Arī nebanku kreditētāji piešķīruši kredītbrīvdienas 6279 saviem klientiem. Ārkārtējās situācijas laikā nepalielinās "ātro kredītu" apmērs, jo arī nebanku kreditētāji rūpīgāk vērtē klientu maksātspēju. 

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš stāstīja, ka, salīdzinot ar gada sākumu, no jauna izsniegto nebanku kreditētāju aizdevumu apjoms martā un aprīlī samazinājies par 34%, jo rūpīgāk tiek vērtēta klientu maksātspēja.  

"Pagājušā gada 1. janvārī stājās spēkā grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas noteica skaidrus, precīzus noteikumus, kā jāvērtē klientu maksātspēja. Otra lieta, kas iekļauta likumā – katrs kredītdevējs var redzēt, cik lielas summas ir klientu aktīvajām un kavētajām saistībām. Ja mēs runājam par asociācijas biedru piešķirtajām kredītbrīvdienām, tad martā tās bija nedaudz vairāk kā 1000, aprīlī – 5000 klientiem, tātad kredītbrīvdienas piešķirtas vairāk nekā 6000 klientiem. Pagarināts aizdevuma atmaksas termiņš, samazinot ikmēneša maksājumu. Nebanku kredītu vidējais lielums ir 400 - 450 eiro, termiņš no 6 mēnešiem līdz gadam. Es aicinu ikvienu patērētāju, kam rodas grūtības, vērsties pie kredītdevēja, nevis izvairīties vai nemaksāt, bet nākt un meklēt kopīgu risinājumu," klāstīja Āboltiņš.

Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) pārstāve Sanita Gertmane stāstīja, ka centrs, kura pienākums ir uzraudzīt nebanku kreditētājus, šobrīd uzrauga galvenokārt divas lietas – ātro kredītu devēju reklāmas, vai tās neaicina bezatbildīgi aizņemties. Otra lieta – cik rūpīgi nebanku kreditētāji vērtē kredītņēmēju maksātspēju.  Sūdzību skaits palielinās, bet visvairāk sūdzas par parādu piedzinējiem.

"Ir jūtams, ka cilvēkiem samazinājušies ienākumi, ir problēmas atmaksāt kredītus.

Bet lielākais sūdzību skaits ir par parādu piedzinējiem. Tie nav tikai kredīti, bet arī nesamaksāti rēķini un citas saistības, kuras cilvēki nespēj segt," teica Gertmane.

Eiropas bankas Covid-19 krīzes dēļ vienojās par finanšu moratoriju jeb kredītu maksājuma termiņa pagarinājumu ārkārtas situācijas laikā. Finanšu nozares asociācijas valdes priekšsēdētāja Sanita Bajāre stāstīja – iepriecina fakts, ka lielāko daļu iesniegumu par kredītbrīvdienām centrs saņēmis jau līdz 3. aprīlim, un tas nozīmē, ka cilvēki problēmas sāka risināt laicīgi.

Visvairāk kredītbrīvdienas piešķirtas hipotekāro kredītu ņēmējiem.

"Ja mēs paskatāmies uz statistikas datiem, tad mēs redzam, ka bankas pārstrukturējušas 4852 hipotekāro kredītu līgumus par 265 miljoniem. Saistību izpilde atlikta 6% no asociācijas biedru kopējā kredītportfeļa, kas veido apmēram 13 miljardus. Es to uzskatu par labu rādītāju, tas liecina, ka situācija ir stabila. Ja cilvēkam rodas grūtības, kredītņēmējam noteikti jāvēršas pie savas kredītiestādes un situācija jārisina.

Vēl viena būtiska lieta – moratorijs ir terminēts. Juridiskām personām jāpiesakās līdz 12. jūnijam, fiziskām – līdz 30. jūnijam," uzsvēra Bajāre.

PTAC pārstāve Gertmane gan atgādina, ka kredītbrīvdienas ir tikai nosacītas brīvdienas, jo kredīta maksājums tāpat būs jāturpina maksāt, tas atcelts tikai uz laiku.

"Jēdziens kredītbrīvdienas – tas faktiski ir tomēr atlikts maksājums, saistības nepazūd. Tāpēc mēs aicinām patērētājus maksāt rēķinus un kredītus. Protams, ja ir ļoti lielas grūtības, jo ir vairākas nozares, kas kurās ir dīkstāve un nav ienākumus, tad komunicēt ar komersantu, bet neklusēt un cerēt, ka viss nokārtosies. Aicinu arī patērētājus būt atbildīgiem un neaizņemties, ja nav skaidrības par nākamo mēnešu ienākumiem," teica PTAC pārstāve.

Kredītbrīvdienas nozīmē, ka uz noteiktu laiku tiek atlikti kredīta pamatsummas maksājumi, kredītņēmējs maksā tikai procentus no aizņēmuma summas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti